Dragan Marinković za Danas: Druženje sa Albaharijem počelo je pre pedeset godina, krenuli smo od pozorišta, a film "Pijavice" koje sam režirao po njegovom romanu osvojile su svetske nagrade 1Foto Stanislav Milojković

David Albahari, jedan od najreprezentativnijih postmodernističkih pisaca na ovdašnjoj i evropskoj književnoj sceni, koji je ostavio dubok trag i kao prevodilac, preminuo je 30. jula u Urgentnom centru u Beogradu u 76. godini, a njegov odlazak rastužio je kulturnu javnost u regionu, njegove kolege, prijatelje, brojne čitaoce i poštovaoce.

Reditelj Dragan Marinković, koji je po jednom od ključnih Albaharijevih romana, „Pijavice“, režirao istoimeni film i 2019. osvojio nagrade na svetskim festivalima, kaže za Danas da ga je vest o njegovoj smrti jako potresla.

– Mi smo generacija koja je počela da se druži pre gotovo pedeset godina, a krenuli smo od pozorišta. Sa jednom velikom grupom mladih ljudi, i mi kao mladi, pokušavali smo da napravimo neke drugačije predstave. Ne mogu više da se setim šta smo radili, to naše druženje je bilo neformalno, znam da je sa nama bio i reditelj Primož Bebler, koji je u kasnijim godinama obeležio slovenački i jugoslovenski teatar, kao i pesnik Raša Livada. Tu smo David i ja prvi put počeli da sarađujemo i da se družimo, a onda je on otišao u Kanadu – seća se Marinković.

U jednom trenutku, kako navodi, poželeo je da snimi film po njegovom romanu „Pijavice“.

– Ja sam tada bio u Cirihu i pozvao sam Davida telefonom da mu predočim tu ideju, tako smo ušli u duge razgovore i ponovno druženje. Mislim da je on sigurno najveće ime u našoj literaturi, moja saradnja sa njim je bila izvanredna – u potpunosti je shvatao šta znači roman, a šta film. Sve stvari koje su se dešavale i koje su u pojedinim scenama bile razliičite od onoga što postoji u romanu, mi smo se oko njih jako uspešno dogovarali. David je isto tako prihvatao i našeg trećeg saradnika na scenariju, Dušana Spasoijevića, koji nam je pomogao da napravimo završnu verziju – seća se reditelj koji je s velikim uspehom ekranizovao Radoja Domanovića („Neka čudna zemlja“), Basaru („Bumerang“), Milorada Pavića („Vizantijsko plavo“).

– Posebno mi je bilo drago kada je film u Los Anđelesu, na Beverli Hils festivalu, od desetočlanog žirija, a tu su bila zaista bitna imena Holivuda, dobio Gran pri za najbolje igrano ostvarenje, u trenutku kad je bila ogromna konkurencija. Dobio je još dve nagrade – zlatnu i platinum Remi nagradu za najbolje ostvarenje na Worldfestu u Hjustonu, a nagrađen je i snimatelj Boris Gortinski za najbolju fotografiju. Za veliki deo svih priznanja koje su „Pijavice“ osvojile zaslužan je David Albahari, koji je pisao briljantnu literaturu i koja, po meni, nije bila teška da se pretoči u film – seća se Marinković.

Dragan Marinković za Danas: Druženje sa Albaharijem počelo je pre pedeset godina, krenuli smo od pozorišta, a film "Pijavice" koje sam režirao po njegovom romanu osvojile su svetske nagrade 2
Foto promo Fest

„Pijavice“ su 2019. imale domaću premijeru na Festu, radnja ovog ljubavno – političkog trilera događa se u Srbiji 90-tih godina, u vreme beznađa, straha, totalitarizma, raznoraznih tajnih službi i „akcija“ državne bezbednosti, a priča prati poznatog novinara zaljubljenog u Jevrejku, koji posle teksta o porastu antisemitizma kod nas biva pretučen…

Glavne junake igrali su vrhunski domaći i regionalni glumci, Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Petar Božović, Toni Mihajlovski, Tihomir Tika Stanić, Iva Mihalić, Marijana Janković, Aleksandar Đurica, Ana Sakić.., a ovaj film je ostao upamćen i po tome što je prikupljanje para za njegovo snimanje trajalo pet godina, od 2012. do 2017.

– Sada su mi, čak i ta draga sećanja na Davida tužna, naša generacija je u godinama kada polako odlazimo, i jako mi je potresno što on više nije među nama – ističe Dragan Marinković, reditelj koji je jedini ekranizovao Albaharijevo delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari