Draganu Dragojloviću dodeljena „Paunova nagrada“ u užičkom selu Ribaševina 1Foto: Narodna boblioteka Užice

Dragan Dragojlović, pesnik i diplomata u penziji, dobitnik je „Paunove nagrade“ za zbrku poezije „Sam nasuprot sebe“.

Nagrada mu je uručena na 44. književnoj manifestaciji „Odzivi Paunu“, koja se održava  u užičkom selu Ribaševina, a koja neguje sećanje na pesnika Pauna Petronjevića (Ribaševina, 1936- Beograd, 1962).

Selektor te književne manifestacije Milijan Despotović, pesnik iz Požege, naveo je da je Dragojlović tom zbirkom „iskazao filozofsko shvatanje protoka vremena“.

„Dragojlović je, svojim filozofskim pogledom na život, njegovo trajanje i izmak, podvukao crtu između opštosti i saopštavanja sebe, orodio se sa poezijom koja je srpskoj književnoj baštini, svojim iskustvom i misaonim dosegom, dala doprinos“, kazao je Despotović.

Dragojlović  je kazao da nagradu nije očekivao, a potom govorio o delu i kratkom životu Pauna Petronijevića.

„Možemo reći kako sudbina prema Paunu nije bila milostiva, ali mu je bilo milostivo rođenje koje mu je dalo nemerljiv dar. Saosećajući sa njegovim kratkim životnim vekom, neki ljudi nisu žalili napora i činili su koliko su mogli da Paunovo delo ne padne u zaborav, da ne ostane zagubljeno u sveskama i izbledelim listovima papira“, kazao je Dragojlović.

Organizator manifestacije „Odzivi Punu“ je Narodna biblioteka Užice, u saradnji sa Udruženjem građana Župa Lužnica, Književnim klubom „Paun Petronijević-Rujno“ i MZ Ribaševina, a pokrovitelj Grad Užice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari