Na dodeli nagrada američkih i kanadskih kritičara koji rade za radio, televiziju i internet, za najbolje ostvarenje proglašeno je delo Dejvida Finčera „Društvena mreža“, koje je dobilo i nagrade za režiju, scenario po literarnom predlošku i najbolju muziku, dok je najviše nagrada dobio SF hit „Početak“ – ukupno šest, ali u tehničkim kategorijama: kamera, scenografija, montaža, vizuelni efekti, zvuk i najbolji akcioni film.


Zvezde ovogodišnje dodele nagrade bili su glumci Kolin Firt i Natali Portman, za uloge u filmovima „Kraljev govor „, odnosno „Crni labud“. Tri nagrade dobila je bokserska drama „The Fighter“ – za najbolju mušku epizodu (Kristijan Bejl), najbolju žensku epizodu (Melisa Leo) i najbolji glumački ansambl. „Priča o igračkama 3D“ je proglašena za najbolji animirani film, „Čekajući Supermena“ dobio je nagradu kao najbolji dokumentarac, „Easy A“ je izabran za najbolju komediju, a „Muškarci koji mrze žene“ nagrađen je kao najbolji film na stranom jeziku.

Hejli Stajnfeld dobila je nagradu u kategoriji najbolja mlada glumica ili glumac, za ulogu u filmu „Čovek zvani hrabrost“ u režiji braće Koen.

Dodela ovih nagrada stigla je uoči ceremonije Asocijacije stranih dopisnika iz Holivuda koja dodeljuje svoje Zlatne globuse, kao i pred saopštenje nominacija za Oskare, što će biti poznato 25. januara.

Nominacije za Zlatni globus

U konkurenciji za Zlatni globus našli su se „The King’s Speech“, „Black Swan“, „The Fighter“, „Početak“ i „Društvena mreža“. Za priznanje za najbolju filmsku komediju/mjuzikl nadmeću se „Alisa u Zemlji čuda“, mjuzikl „Burlesque“, „The Kids Are All Right“, „Red“ i „Turista“. Nominacije za režiju pripale su Darenu Aronofskom, Dejvidu Finčeru, Tomu Huperu, Kristoferu Nolanu i Dejvidu O. Raselu. Nominacije za najboljeg glumca u drami dobili su Kolin Firt, Džesi Ajzenberg, Mark Volberg, Džejms Franko za i Rajan Gosling. Nominacije za najbolju glumicu u drami pripale su Heli Beri, Nikol Kidman, Dženifer Lorens, Natali Portman i Mišel Vilijams. Nominacije za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu pripale su Džoniju Depu, Polu Đamatiju, Džejku Džilenhalu i Kevinu Spejsiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari