dušan majkićFoto: Privatna arhiva

Pričali smo sa novinarom Dušanom Majkićem o tome šta čita, sluša i gleda ovih dana i izdvojio je nekoliko preporuka.

Čitam

Preporučio bih strip Dejvida Smola koji se zove „Šavovi“, strip koji se u Americi pojavio 2009, a kod nas 2012. godine u izdanju kuće Modesty stripovi.

Dejvid Smol donosi svoju turobnu ličnu priču o odrastanju 50-ih i 60-ih godina u disfunkcionalnoj porodici kroz sopstvenu bolest…

Dugo nisam čitao jedan strip koji ima takvu impresiju, tako dobar crtež na granici tuša, u crno-belo-sivom ugođaju, gde pored njegove sopstvene priče upoznajemo i Ameriku tih godina kroz rast standarda, raspad atomske porodice i borbu jednog malog čoveka da izađe iz košmara koji nije on sam zakuvao i napravio.

Slušam

Pre par godina sam otkrio sjajan bend koji se zove Fontaines D.C, to je irski bend koji sam imao sreće da gledam u Zagrebu na INmusic-u.

Preporučio bih solo album njihovog pevača Grajana Četena „Chaos For The Fly“ iz prošle godine. Ono što mi se dopalo kod njega je što je jako mlad, jako zreo autor i ono što je najbitnije, on je pesnik.

Taj neki irski dar za pisanjem je pretočio u muziku i ima i u tom albumu nekih pripovedačkih priča o odrastanju, neku poetiku, a s druge strane irski romantizam, drčni stav mladog čoveka, jako slikovite pesme koje ne mogu da se svrstaju u jedan žanr.

Mislim da je to sveže, mladalački i tu bi izdvojio jedan od meni singlova 2023. godine – „All of the People“.

Gledam

Za gledanje bih preporučio seriju „One Day“, koja se nedavno pojavila na Netfliksu, ona je mene onako razoružala pozitivnim, romantičnim pristupom odrastanju koji prati jedan par i njihovo poznanstvo dugo 15 godina. Super mi je ta koncepcija da je svaka epizoda jedna godina, počevši od 1988.

To je serija puna dobre muzike, što podržavam, jer muzika mora da bude negde sprega svega, gde će mladi da otkriju odlične bendove ne samo 80-ih nego i 90-ih, proći će kroz celu tu scenu, a nas koji ozbiljnije volimo muziku samo da podstakne da se možda i vratimo nekim imenima.

Odlična gluma, odličan kasting, ovo je BBC-jeva serija, a istoimeni američki film se pojavio početkom 2010-ih godina, sve je to po knjizi Dejvida Nikolsa. Jedno pozitivno, romantično svetlo i ono što ja najviše volim, ljubavna priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari