Dva naučnika u centru pažnje: Nikola Tesla i Đorđe Stanojević – izložba i promocija knjige 1Nikola Tesla, foto: Wikipedia

Zahvaljujući Istorijskom arhivu Negotin, Negotinci će biti u prilici da pogledaju zanimljivu izložbu „120. godišnjica Teslinog tornja i laboratorije na Long Ajlendu“ čiji su autori Vladimir Jelenkovića i Zoran Jovanović Jus i prisustvuju promociji drugog izdanja knjige „Đorđe Stanojević – biografija jednog naučnika“ autora Nenada Vojinovića. Izložba je u Galeriji „Eliksir fondacije“ u kojoj će u četrvrtak 28. jula u 19. časova biti predstavljena i knjiga posvećena Đorđu Stanojeviću.

Nikola Tesla večita je inspiracija za mnoge stvaraoce u različitim oblastima, a Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića posebno je inspirisao Teslin toranj i laboratorija na Long Ajlendu kojima su posvetili interesantnu izložbu.

Nikola Tesla (1856-1943) je do 1900. godine već bio smatran najistaknutijim inženjerom elektrotehnike, koji je zasenio svet svojim izumima i trijumfom nad Tomasom Edisonom u „ratu struja“.

U to vreme je započeo svoj najambiciozniji projekat – toranj na imanju Vonderklif, na Long Ajlendu, udaljenom na oko 110 kilometara od Njujorka.

– Izrađen u periodu od 1901 -1902. godine objekat je zasnovan na još jednoj Teslinoj revolucionarnoj ideji. Tesla je planirao da koristi toranj da bi postigao ono što je naučna zajednica tada smatrala nemogućim: globalni sistem bežičnih komunikacija. Toranj bi bio prototip sistema koji može da emituje muziku, vesti, izveštaje sa berze, da obezbedi vojne komunikacije, čak i da šalje slike širom sveta, koristeći samo zemlju kao provodnik. Bio je to neverovatni vizionarski pokušaj stvaranja telekomunikacione infrastrukture slične onoj što nam danas nudi Internet – kazali su nam u Istorijskom arhivu Negotin koji je organizator izložbe.

Na otvaranju, zakazano je za četvrtak, 28. jul, govoriće jedan od njenih autora, Vladimir Jelenković inače dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

U Galeriji Eliksir fondacije u Negotinu istovremeno biće upriličena i promocija drugog izdanja knjige „Đorđe Stanojević – biografija jednog naučnika“, autora Nenada Vojinovića.

Кnjiga govori o Negotincu,  profesoru Đorđu Stanojeviću, pioniru elektrifikacije Srbije, fizičaru, astronomu i graditelju prvih srpskih elektrana, koje je podizao na rekama po uzoru na svog savremenika i prijatelja Nikolu Teslu.

Autor, Nenad Vojinović objašnjava da je osnovna težnja ovog rada da ličnost Đorđa Stanojevića sagledamo u širem kontekstu zbivanja vezanih za oblast njegovog rada i interesovanja u državnom, vojnom, privrednom i naučnom miljeu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari