Dva srpska priznanja za Džudit Batler 1Foto: Judith Butler-wikipedia

Ugledna američka autorica i profesorica komparatistike i kritičke teorije na kalifornijskom univerzitetu Berkli DŽudit Batler poneće ove godine dva velika priznanja iz Srbije: najpre joj je u junu dodeljena nagrada „Miladin Životić“, dok će joj na jesen biti uručen počasni doktorat Beogradskog univerziteta.

U obe odluke ključnu ulogu imao je Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Institut, naime, od ove godine dodeljuje nagradu koja nosi ime Miladina Životića, istaknutog srpskog filozofa i angažovanog intelektualca, posebno angažovanog u ratnim devedesetima, kada je bio jedan od lidera Druge Srbije. Takođe, Institut je inicirao predlog da DŽudit Batler dobije počasni doktorat, što je Beogradski univerzitet prihvatio.

Odgovarajući na pitanje Danasa o tome šta je rukovodilo Institut da predloži Batler za oba priznanja, Gazela Pudar Draško, naučna saradnica u Institutu, kaže da je „DŽudit Batler donela novo i značajno transdisciplinarno sagledavanje ključnih društvenih problema u kritičku teoriju društva, političku filozofiju i nadasve studije roda po kojima je kod nas i poznata, a sa druge strane svojim predanim društvenim angažmanom uvek žurila da stane na stranu onih koji su izloženi nepravdi, nasilju i stoga žive životom koji nije dostojan življenja“.

Prvi „Životić“ za kritički angažman uručen je DŽudit Batler pretprošlog meseca u Rijeci, Hrvatska, gde je održana konferencija „Kritika nasilja sada“ u suorganizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Predavanje „Tumačiti nenasilje“ koje je tom prilikom održala, objedinjuje – kako se navodi u saopštenju Instituta o nagradi – bitna interesovanja laureatkinje Batler tokom poslednje dve decenije: kako koncipirati jednakost na drugačijim osnovama od onih kojima smo do sada raspolagali; kako u svetu u kojem smo među sobom bitno različiti i u kojem te razlike nužno proizvode sukobe delati u duhu nenasilja; najzad, kako principe nenasilja i jednakosti izvoditi iz naše temeljne međuzavisnosti.

Nagrada „Miladin Životić“ dodeljuje se „izuzetnim pojedincima koji su uvek ispred drugih, koji streme napretku i promeni, podstaknuti hitnošću trenutka i željom da budu brži od snaga koje rastaču zajednice“, stoji u obrazloženju nagrade svetski poznatoj teoretičarki.

Ocrtavajući autorski profil, i filozofske i moralne pozicije DŽudit Batler, Gazela Pudar Draško ističe „jednu svestranost i obuhvatnost njenog rada koji je započeo sa interesovanjem za kritičku teoriju Frankfurtske škole i demokratski socijalizam koji je razvijala jugoslovenska Praxis škola“. Planetarnu slavu u feminističkim krugovima i humanistici uopšte je stekla 1990. svojom knjigom „Nevolja s rodom“. Nakon faze u kojoj se fokusirala na transdisciplinarne rasprave koje obuhvataju studije roda, radikalno demokratske teorije, psihoanalitičku teoriju, kritičke studije rase, lingvistiku i studije performansa okreće se etici. U periodu ratova u Iraku i Avganistanu, Batler nastoji da razvije specifičnu etičku teoriju ranjivosti i istovremeno kritički nastupa dovodeći u pitanje postulate američke spoljne politike zasnovane na sili. Stoga se poslednjih godina okreće ka artikulisanju filozofije nenasilja, što je upravo i bila tema njenog inauguralnog predavanja povodom dodele nagrade za kritičko-teorijski angažman „Miladin Životić“.

Ona dodaje da ova poznata teoretičarka, zvezda angažovane svetske intelektualne elite, nije nepoznata našoj stručnoj javnosti, pa i široj publici. NJena poslednja knjiga knjiga, „Notes Toward a Performative Theory of Assembly“ je 2015, neposredno nakon objavljivanja predstavljena po prvi put prilikom njenog gostovanja u Beogradu. Pudar Draško ističe da je bibliografija radova DŽudit Barter impozantna, i mi je pitamo: da li se može ipak izvući neka dominirajuća crta njenog mišljenja. „Treba misliti i živeti život dostojan življenja“, kaže Pudar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari