Dvodnevno vikend gostovanje pariskog Galaktik ansambla na 20. BFI sa komadom "Optraken" 1foto promo

U okviru svoje evropske turneje započete 22. oktobra 2022, čiji se završetak planira 10. juna u Lionu, pariski Galaktik ansambl ovog vikenda gostuje na 20. Beogradskom festivalu igre, na kome će na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u subotu i nedelju izvesti komad “Optraken”.

Iz BFI najavljuju da je reč o “spektakularnoj, impresivnoj, nepredvidivoj, ogromnoj cirkuskoj zabavi”, a u Galaktik ansamblu tvrde da su njihove predstave “više od samog cirkusa, jer je njihova polazna tačka trenutna refleksija o čoveku i njegovom odnosu prema neprijateljskoj sredini”.

“Optraken” je jednosatna koprodukcija iz 2017. koju je zajedno osmislilo i izvodi petoro članova ove pariske trupe: Matju Bliton, Mosi Espinoza, Jonas Žujan, Karim Mesaudi i Siril Perno.

Oni su pre desetak godina osnovali Galaktik ansambl kao plod umetničkog poznanstva i “saučesništva” u pristupu cirkusu, posebno akrobaciji, još u Nacionalnoj školi cirkuske umetnosti Rosni-su-Boa u predgrađu Pariza.

“Uobičajena želja da se insceniraju jednostavne akcije u situacijama koje uključuju ljudsko telo izvor je našeg pristupa. Pitanja poput ustajanja, govora, slobodnih gestova, otpora ili prilagođavanja spoljnoj fizičkoj sili su za nas suština koja leži u osnovi mnogih egzistencijalnih pitanja. Iz toga smo razvili situacione akrobacije kao direktan i konkretan odnos između surove sredine i čovekove sposobnosti da joj se prilagodi. Naš pristup se sastoji u uključivanju pojedinca i grupa u nepredvidive, rizične situacije na koje njihov odgovor nije pokret proistekao iz stečenog znanja, već neophodno intuitivno reagovanje. Tu akrobatika više nije elegantan način prkošenja zakonima gravitacije, već sposobnost da doživimo nepredvidivo – kratak trenutak kada nam kontrola izmiče i prelaz od izbegavanja pada do vraćanja ravnoteže”, kažu u Galaktik ansamblu, koji drži i radionice u čijoj je osnovi ideja da je “svako akrobata kada situacija to zahteva i svako može da napravi svoj bioskop”.

“Optraken”, za koji je zvuk i muziku uradio poznati francuski kompozitor, izvođač i vizuelni umetnik Denis Mariot, akrobatski se bavi trajnim neravnotežama i ponovnim uspostavljanjem društvenog života ljudi, a njeni autori ističu da je “nesreća osnova dramaturgije ove predstave”.

Komad se sastoji se iz niza burlesknih prizora koji se razvijaju jedan iz drugih, što je navelo kritičare na zaključak da je reč o “novom virtuoznom cirkusu koji oduzima dah”.

“Razrađujemo ideju da propust i neravnoteža generišu nešto neočekivano, ali konstruktivno, kao srećnu slučajnost. Koristeći jednostavne mehaničke principe, krećemo se od jednog do drugog pejzaža, inspirisani mozaičkim filmovima zasnovanim na paralelnim narativima koji se na kraju susreću. Ti pokretni pejzaži grade univerzume unutar kojih petorica igrača pokušava da se prilagodi”, objašnjavaju u Galaktik ansamblu.

Prema pisanju francuske štampe, “Optraken” je “čudesno inventivno i originalno delo akrobatskog pozorišta – bitka u kojoj je svaki pokret važan za opstanak, jedinstven univerzum, naizmenično neobičan, duhovit i zastrašujući, koji se završava pretvaranjem scene u ruševine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari