Dvorišna galerija Subotica: Izložba Bele Rade umetnica Vanje Subotić i Svetlane Ždrnja 1Izložba Bele rade

Izložba Bele Rade (Daisies) umetnica Vanje Subotić i Svetlane Ždrnja biće otvorena u Dvorišnoj galeriji u subotu, 23. jula, sa početkom u 19 časova.

Na izložbi će biti predstavljena serija fotografija kao zajednički omaž čehoslovačkom filmu Daisies (Czech: Sedmikrásky) režiserke Vere Čitilove.

Sam naziv ovog cveta Daisy je spoj reči: (day’s eye). Ne čudi što se i kod nas za belu radu često kaže da je sunčeva nevesta. Njegovi cvetovi se otvaraju u ranu zoru i zatvaraju sa zalaskom sunca. Jasno je, dakle, da se radi o jakom solarnom simbolu koji se vezuje za radost, onu najpozitivniju, životnu energiju, svetlost, iskrenost, čistotu i nevinost, nove početke.

U duhovnosti vezane su za sposobnost da se oproste greške iz prošlosti i da se počne ispočetka, obnovljeno.

U hrišćanstvu, vezujemo ih za sliku Device Marije: skromnosti, čistote, nevinosti a u nordijskoj kulturi za Freju, boginju ljubavi te senzualnost, plodnost i materinstvo. Spoj bele i žute boje asocira na entuzijazam i veru. Ako se posvetimo osnovnoj simbolici boja-u ovoj specifičnoj kombinaciji možemo naći sliku zdravlja, vitalnosti , regeneracije i snage. To je slika umerenosti, postojanosti i izdržljivosti.

Svetlana Ždrnja je rođena u Subotici 1986. godine. Srednju školu za dizajn završila je u Novom Sadu na odseku dizajn tekstila, a osnovne i master studije slikarstva u Beogradu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Bavi se i analognom fotografijom, koja je objavljena u par domaćih i stranih publikacija.

Vanja Subotić je rođena 1986. u Vukovaru. Ona je samostalna umetnica i instruktorka hatha yoge. Studije slikarstva završila je 2010. godine na Akademiji umernosti u Novom Sadu, master rad sa temom „Između reči i slike“ odbranila 2013. na istoj akademiji. Nakon studija, bavila se pedagoškim radom u različitim okvirima. Samostalno izlaže od 2012. i na osnovu ovih iskustava kreira i vodi likovne, multimedijalne i interdisciplinarne radionice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari