Ed ŠiranFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ed Širan odsvirao je progresiju akorda svoje hit pesme „Thinking Out Loud“ i pevao na klupi za svedoke u saveznom sudu na Menhetnu prošlog četvrtka, tokom suđenja oko toga da li je kopirao klasik Marvina Geja „Let’s Get it On“, piše Gardijan.

Svedočeći kao prvi svedok u svoju odbranu u prepunoj sudnici, britanski kantautor opisao je svoj proces pisanja pesme o večnoj ljubavi iz 2014. godine, ubrzo nakon što je započeo novu romantičnu vezu i nakon što mu je preminuo deda.

„Inspiraciju crpim iz mnogo stvari u svom životu i porodici“, rekao je Širan, dodajući da je pesma inspirisana ljubavlju koju je video između svojih bake i deke.

Ovaj 32-godišnjak tužen je od naslednika tekstopisca Eda Taunsenda, Gejovog koautora pesme iz 1973. godine.
Taunsendovi naslednici traže udeo u profitu od pesme “Thinking Out Loud”, tvrdeći da je sinkopovana progresija akorda kopirana iz „Let’s Get It On“.

Širan je svedočio skoro sat vremena prošlog četvrtka, objašnjavajući kako je njegova prijateljica i saradnica Ejmi Vedž počela da svira akorde za pesmu tokom posete njegovom domu u Engleskoj i kako su sarađivali na stihovima.

Na tribini je otpevao frazu „I’m singing out loud“, za koju je rekao da je pevao tokom sesije pisanja pesama sa Vedžovom. Rekao je da je fraza zvučala kao, „Razmišljam naglas“, što je na kraju postao naziv pesme.
„Kada pišem vokalne melodije, to je kao fonetika“, rekao je Širan.

Zatim je uzeo gitaru iza klupe za svedoke, odsvirao progresiju akorda i otpevao uvodne reči: „Kad ti noge ne rade kao nekada”.

Širan je na sudu rekao da više voli da radi brzo, te da je većina njegovih pesama napisana za dan, ili čak nekoliko minuta. Dodao je i da je u prošlosti pisao osam – devet pesama dnevno.

Pesma “Thinking Out Loud” je bila broj jedan u Velikoj Britaniji i broj dva u SAD, a osvojila je i nagradu Gremi za pesmu godine 2016.

 

Advokati Taunsenda su ranije pokazali snimak Širana sa nastupa uživo gde, kako tvrde, neprimetno prelazi između “Thinking Out Loud” i “Let’s Get it On”, što predstavlja priznanje da je sinkopovana progresija akorda kopirana iz “Let’s Get It On”.

Širan je uzvratio da „većina pop pesama može da stane preko većine pop pesama”…

“Da sam uradio ono za šta me optužujete, bio bih pravi idiot da stojim na bini pred 20.000 ljudi i to radim .“rekao je Širan

Suđenje je prekinuto u sredu kada je jedna od tužiteljki, Taunsendova ćerka Ketrin Grifin Taunsend, kolabirala i morala da bude izvedena van suda.

Grifin Taunsend se onesvestila baš kada je Širanov tim počeo da unakrsno ispituje muzikologa koji je doveden da svedoči da postoji suštinska sličnost između dve pesme.

Grifin Taunsend se ranije pojavila kao svedok, rekavši da namerava da zaštiti nasleđe svog oca, ali je dodala da je nevoljno pokrenula slučaj i opisala Širana kao „velikog umetnika sa velikom budućnošću“.

Ona je jedna od tri tužioca, zajedno sa Taunsendovom sestrom Helen Mekdonald i imanjem bivše žene Eda Taunsenda Čerigajl Taunsend.

Taunsend je umro 2003. Gej 1984.

Očekuje se da će suđenje biti nastavljeno danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari