Ed ŠiranFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Engleski pop pevač Ed Širan optužen je da je plagirao pesmu „Let’s Get It On“ Marvina Geja. Prema tvrdnji porodice pokojnog Eda Taunsenda, koautora legendarne soul pesme, Širanov hit „Thinking Out Loud“ iz 2014. godine ima velike sličnosti sa Gejevom i Tausendovom numerom.

Koautor pesme „Let’s Get It On“ Ed Taunsend bio je pevač, muzičar i advokat, a preminuo je 2003. godine. Parnicu je pokrenula njegova ćerka, Ketrin Taunsend Grifin, koja od Širana traži odštetu od 100 miliona dolara, prenosi N1.

„Mislim da je gospodin Širan veliki umetnik pred kojima je sjajna budućnost… Ali moram da zaštitim nasleđe mog oca“, rekla je ona u svedočenju.

Kao „krunski dokaz“ prvog dana suđenja, advokat Taunsendove porodice pokazao je video snimak Širana kako tokom nastupa izvodi „mešap“ te dve pesme i on tvrdi da je to „ravno priznanju“.

Širan je negirao da je time „priznao“, rekavši poroti: „Bio bih idiot kada bih stao na binu pred 20.000 ljudi i to uradio“.

Bena Kramp, advokat Taunsendovih naslednika koji traže 100 miliona dolara od Širana, kazao je da je parnica pokrenuta da bi „zasluge otišle tamo gde treba“.

Širanova advokatica Ajlin Farkas rekla je da je muzičarka i koautorka pesme „Thinking Out Loud“, Ejmi Vadž, tu nju nije „ukrala“ od Taunsenda i Geja.

Progresija akorda i osnovni elementi Širanove pesme su često korišćeni u muzici i nisu se prvi put pojavili u pesmi „Let’s Get It On“, rekla je ona.

Parnica protiv Širana pokrenuta je 2017. godine, a očekuje se da će suđenje trajati oko nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari