aktivistiFoto: JUST STOP OIL/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dvoje aktivista iz organizacije Just Stop Oil (Zaustavite naftu), koja se bori protiv fosilnih goriva, uhapšeni su nakon razbijanja stakla na slici Dijega Velaskeza u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Aktivisti su čekićima razbili zaštitno staklo na slici pod nazivom Rokeby Venus (Venera pred ogledalom), nakon čega su uhapšeni.

Ovu sliku, koju je Velaskez naslikao u 17. veku, sufražetkinja Meri Ričardson oštetila je satarom 1914. godine, na šta su se nadovezali i aktivisti.

Oni su izjavili da „Žene nisu dobile glas glasanjem, a sada je vreme za dela, a ne reči“ nakon što su razbili staklo i napomenuli da se fosilna goriva moraju zaustaviti.

Londonska policija saopštila je da je privela još 40 aktivista koji su „sporo marširali“ u Vajtholu i tako raščistila put nakon što je došlo do kratkog zastoja.

Do toga je došlo tako što su aktivisti legli na put i ujedno blokirali i trotoare, a jedna od njih izjavila je da ih je policija uhapsila i potom odvukla sa puta do trotoara.

Policija je izjavila da je to učinila zbog njihove bezbednosti, jer je u pitanju veoma prometni put, na kome niko ne sme da bude.

Li Anderson, zamenik predsednika Konzervativne partije, napisao je na Tviteru: „Evo jednostavnijeg rešenja. Dajte ima jači lepak i ostavite ih tamo do nedelje“.

Iz organizacije Just Stop Oil izjavili su da je više od 100 njihovih aktivista blokiralo Vajthol u protest zbog dozvole britanskih vlasti za traganjem za gasom i naftom u Severnom moru.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari