Era iz “Vampira” povodom odlaska Tonija Montana: “Pomogao nam je da izdamo naš prvi album" 1Photo: Amir Hamzagic/ATAImages Foto: Youtube / Belgrade Beer Fest

Od Toni Montana beogradskog rok muzičara i jednog od prvih gradskih pankera koji je preminuo juče u 62. godini života opraštaju se mnogi prijatelji, kolege i fanovi uglavnom na društvenim mrežama.

Ovi poslednji naročito se opraštaju od Toni Montana, stihovima njegovih legendarnih pesama : Svi se sada njišu i ubrzano dišu“, „10 godina“ , „Perač prozora“…

Partibrejkersi su na svojoj Fejsbuk stranici uz fotografiju Tonija napisali “Poslednji pozdrav starom drugu Toni Montani od Brejkersa.”

Novinar i voditelj emisije „Vreme sporta i razonode“ na Radio Beogradu 1 oprostio se od Toni Montana prisetivši se jedne anegdote.

“Nikada, sigurno, neću zaboraviti kada se pojavio na bini Trga Republike u Beogradu 9. juna 1999. i, za vreme njegovog nastupa- stiže objava o prekidu bombardovanja! Ja vičem odozdo: `Toni, pa što ne dođe u aprilu, da ovo ranije okončamo?` . Smejao se, a potom svuda hvalio kako je jedini uspešno stao na put NATO paktu. Žao mi je što ideš, Velibore Miljkoviću moj dobri”, napisaoje Željko Stefanovivić na svom Fejsbuk profile.

Muzičar Aleksandar Eraković Era iz “Vampira”, rekao je za Danas da će Toni Montana pamtiti kao nekoga ko je njima kao bendu pomogao da izdaju svoj prvi albuma.

“Mi kad smo došli u PGP s demo snimcima, oni su bili u fazonu: “Hajde, vi to još malo svirajte, snimajte ”, međutim Toni Montano, koji je tad imao dva ili tri snimljena albuma i već tada bio neko ime, otišao je i urgirao da se taj naš prvi album izda – kaže Era, dodajući da su mu Vampiri uzvratili, nastupivši zajedno sa Toni Montanom na Mesamu kao prateći vokali.

– Često smo svirali zajedno na nekim svirkama i Toni Montano je zaista bio čovek koji je nama dosta pomogao. Krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih postojala je ta scena muzičara koji su svirali pank a među njima je bio i Tonijev bend “Radost Evrope. Ako se ne varam 1986, godine Toni Montano je objavio prvi album i od tada je ovde krenuo i taj “rokabili” fazon – priseća se Era.

Prema njegovim rečima, kao i većina muzičara i Toni Montano je bio šašav .

– Toni je kao i svaki muzičar bio ludak u svakom smislu te reči. S njim je bilo užasno zabavno, bio je neverovatno duhovit lik. Prema mom mišljenju imao je neke sumanute političke stavove, ali kao drugar, kao kolega je bio super – ističe Aleksandar Eraković Era.

Beogradski rok muzičar Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, prema navodima medija pronađen je 22. maja mrtav u svom stanu, nakon što se rodbini nije javljao na telefon i nije otvarao vrata.

“Toni Montano započeo je karijeru kao pevač u grupi Radost Evrope 1979. godine, koja je izvodila autorske pesme i obrade Ramonsa.
Sredinom 80-ih započeo je samostalnu karijeru, a sam je sebi dao nadimak Toni Montano po glavnom akteru iz kultnog filma “Lice sa ožinjkom”.

Debitantski album “Toni Montano” objavio je 1986. godine, a drugi album “Talični Tom je mrtav” 1987. godine, dok je 1988. godine objavljen i album uživo “Mi smo iz Beograda”.

Album “Lovac na novac” objavljen je 1991. godine.

Toni Montano je 1993. godine nastupao u pozorišnom komadu “Bilo jednom u Beogradu”, a naredne godine objavio je istoimeni album. Potom je izašao album “Najbolje od najboljeg 1991-1995”, te “Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?)” 1997. godine, a 1999. godine i kompilacijski album “Hajde, slušaj ovaj CD”, te studijski album “Srećan rođendan”.

Nakon par godina pauze, 2006. godine objavio je kompilacije “Blue Eyes – Best of Tonny Montano”, a 2007. godine „Lepšoj od najlepše“.

Kompilacija “Istinita ljubavna priča – Jubilej: 25 godina muzičkog rada 1986-2011” izašla je 2012. godine za PGP RTS, nakon čega je Toni Montano okupio grupu beogradskih muzičara za povratničku turneju.

Nastupili su prvi put na Belgrade Beer Festu 2012. godine.

Toni Montano objavio je 2019 godine kompilacijski album “Neću da budem šljam”, piše portal SEEcult. org

Mangup, a opet romantik, a opet i panker : Iz kruga dvadesettrojke

„U doba eksplozije slave pravi se aura oko Tonija Montana. Mangup, a opet romantik, a opet i panker…“, piše Branko Rosić kolumnista Nedeljnika i Velikih priča u svom tekstu „ Bora Grbavi iz kruga dvadesettrojke” povodom odlaska muzičara Tonija Montana.

Tekst je objavljen na sajtu Velike priče, a jedan njegov deo prenosimo uz dozvolu autora

“Evo gledam sad na Fejsbuku i jedan oproštaj od Tonija Montana i super poruka: “Povratak sa Akademije, noćni sa Trga za Vidikovac i prelazak iz kruga dvojke u krug dvadesettrojke.”
Velibor Miljković, Toni Montano, Bora Grbavi zaista je išao tom koordinatom – Akademija – noćni bus za Vidikovac. Jednom sam ga, devedesetih, ili je to bio kraj osamdesetih, sreo u toj dvadesettrojci ali dnevni režim vožnje, popodne. Bila je gužva, jedva smo ušli na zadnja vrata, na onom gornjem stepeniku Ikarbusove harmonike dve klinke se kikoću i jedna pevuši drugoj: “Deset godina je prošlo a ja idem GSB-om.” Bilo je to podjebavanje klinki Tonija Montana. Na njegov hit “Deset godina je prošlo a ja nju i dalje volim”. Kao bio si zvezda, na TV-u si, a ideš gradskim busom kao mi.
On to nije čuo ili se pravio da ne čuje. Sad ne mogu da se setim da li je to bilo kada je već prošao zenit slave ili nije. Ali Bora Grbavi aka Toni Montano se i u doba velike popularnosti vozio busom i odlazio u parkić sa pankerima. Nije raskrstio sa prethodnom ekipom. Ostao je u ekipi. I bio u stalnom prelasku iz zone u zonu, “iz kruga dvojke u krug dvadesettrojke”, vraćavši se sa Akademije. Zaboravio sam da li je i dalje nosio ploču pod rukom. Ja sam ga tako upamtio. Samo što je na početku bila diskoteka Cepelin, pa klub “F” na Filozofskom fakultetu, i na kraju Akademija. U ova prva dva kluba je nosio uvek ploču, uvek jednu, da mu DJ pusti. Ili Ramonesi, ili Sex Pistolsi…

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari