Esej u pokretu o Dadi Vujasinović 1Scena iz predstave Foto Reflektor teatar

Predstava „O s(a)vesti“ prema konceptu, režiji i u izvođenju Sanje Krsmanović Tasić biće izvedena večeras od 20 sati u Bitef teatru.

Reč je o eseju u pokretu o Dadi Vujasinović, novinarki lista Duga koja je prvih godina ratova devedesetih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje.

Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8. aprila 1994. Imala je trideset godina.

Esej u pokretu je narativni scenski izraz, gde se kroz umetničke akcije pripovedaju istiniti događaji i pojave uz kritičko promišljanje njihovog nastanka i posledica.

Esej se uvek prikazuje kroz prizmu lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali.

Pokret, igra, kretanje su autorkina primarna forma izražavanja, stoga i esej mora biti ispisan pokretom.

Kao i svaki esej, i ovaj će sadržati fusnote koje će se prikazati na samom početku.

Fusnote će se sastojati od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, koji će, kao delovi slagalice, na kraju islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života.

Publika će imati priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati i prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru.

Esej u pokretu će se odigrati na kraju predstave.

Kostim u predstavi je radio Boris Čakširan, video rad / scenografija / dizajn programa povereni su Anastasiji Tasić, a muzika Aleksandri Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari