Falkoni: Postoji posebna veza između Pirota i Francuske 1Vladan Vasić i Žan Luj Falkoni na izložbi Foto: Z. Panić

U Galerii “Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je međunarodna izložba pod nazivom “France Emotion“. Postavku izložbe čine fotografije, četiri međunarodna autora, koje predstavljaju jedinstven pogled na raznolikost francuske kulturne baštine.

Otvaranju su prisustvovali francuski ambasador u Srbiji Žan Luj Falkoni i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Žan Luj Falkoni rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što je posle tri meseca boravka u Srbiji posetio Pirot.

-U Srbiju sam došao pre tri meseca i dosta sam čuo o Pirotu. Postoji posebna veza izmedju Pirota i Francuske i zato sam zadovoljan što sam večeras ovde. U Pirotu je velika francuska investicija „Mišlen“. To je važna kompanija ne samo kada je reč o zapošljavanju već ona gradi i posebne socijalne veze izmedju Francuske i Pirota. Posebna veza je i saradnja sa pirotskom Gimnazijom koja ove godine slavi jubilej. Iskoristiću boravak ovde da porazgovaram i sa učenicima bilingvalnog odeljenja Gimnazije. Dodao bih i to da je Francuska prisutna u Evropskoj uniji i da veruje u pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Dolazeći do Pirota prošao sam i novoizgradjenim autoputem čija izgradnja je jednim delom finansirana sredstvima Evropske investicione banke gde takodje Francuska ima učešće. Zahvaljujem se na pozivu na otvaranje ove izložbe koja predstavlja mešavinu istorije i kulturnog nasledja kao i onog što je Francuska danas. Ona je takođe spoj istorije sa modernim inovativnim tehnologijama – izjavio je ambasador Francuske u Srbiji

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ukazao je na značaj tradicionalno dobrih odnosa Pirota i Francuske u privredi i obrazovanju.

-Zahvaljujući „Mišlenu“ i Gimnaziji, Pirot ima dugu i dobru tradiciju sa Francuskom i abasador je čest gost. Ovo je zanimljiva izložba i pozivam učenike svih škola i gradjane da posete izložbu, instaliraju aplikaciju i dožive Francusku iz drugog ugla, kroz animaciju i oživljene slike na moderan način. Zahvaljujem se Francuskom instititutu koji je uvrstio Pirot u grupu gradova u kojima je predstavljena izložba-rekao je Vasić.

Ovo je prva interaktivna izložba  u Galeriji „Čedomir Krstić“. Ona daje mogućnost posetiocima jedinstvene šetnje i upoznavanja kulturne baštine Francuske putem mobilne aplikacije.

-Ovom izložbom počinje obeležavanje 140 godina postojanja i rada pirotske Gimnazije. Reč je o interesantnoj izložbi četiri međunarodna fotografa. Prvi put u našoj Galeriji interaktivna izložba, koja daje mogućnost posetiocima da putem aplikacija na android telefonima ili tabletima posmatraju fotografiju ulazeći u ambijent u kom je nastala i na taj način upoznaju kulturnu baštinu francuske na interesantan način – rekla je direktorka Galerije „Čedomir Krstić“ Radmila Vlatković.

Izložbu je kreirao je  klaster za turizam i kulturu “Atout France“ u partnerstvu sa Francuskim institutom. Biće otvorena do 22. decembra. Osim Pirota izložba je predstavljena ju Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kruševcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari