Favorit za Oskara na otvaranju Festa 1

Pod sloganom „Priđi bliže“ sutra uveče će biti otvoren 46. Međunarodni filmski festival Fest.

Tokom deset festivalskih dana pred publikom će biti 116 premijernih ostvarenja u 12 bioskopskih sala širom Beograda, a više od 40 gostiju iz inostranstva predstaviće svoje filmove i biće dodeljene nagrade u tri takmičarska programa, kao i tri počasne nagrade.

Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati u Sava centru, a ceremoniju će voditi mlade glumačke zvezde Radivoje Raša Bukvić i Marija Bergam. Počasni gost Festa biće slavni mađarski reditelj Ištvan Sabo. Autoru filmskih klasika „Mefisto”, „Kao Julija”, „Pukovnik Redl” na otvaranju će biti uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Od domaćih filmskih umetnika ove godine će ovo priznanje dobiti glumica Neda Arnerić, koja, obeležava pola veka od uloge u filmu „Višnja na Tašmajdanu”. Tokom Festa nagrade za dosadašnje stvaralaštvo biće uručena ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu („Ana Karenjina”, „Beli tigar”).

Nakon ceremonije otvaranja publika će imati priliku da pogleda film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ reditelja i scenariste Martina Mekdone, nagrađen priznanjima BAFTA i Zlatni globus. Pored glavnog favorita za nagrade Oskar, među 116 ostvarenja sa ovogodišnjeg Festa ima još naslova koji se nalaze u trci za nagrade Američke Akademije. Jubilarna 90. dodela Oskara zakazana je za 4. marta, kada je i zatvaranje Festa, a do tada će gledaoci moći da vide: „Oblik vode” Giljerma del Tora, koji je ovogodišnji rekorder sa čak 13 nominacija, zatim „Lady bird” o odrastanju jedne neobične tinejdžerke, „Fantomsku nit” Pola Tomasa Andersona, film sa kojim se Danijel Dej Luis oprašta od glume, „Ja, Tonja”, priču o turbulentnom životu i karijeri kontroverzne američke klizačice Tonje Harding, te „Advokata” koji je Denzelu Vašingtonu doneo još jednu nominnaciju za Oskara. Veliko interesovanje publike vlada za projekciju filma „Skrivena ljubav” (Call me by your name) Luke Gvadanjina, koji je nominovan za najbolji film, adaptirani scenario, najbolju pesmu i glavnu mušku ulogu (Timoti Šalame), a na programu su i ostvarenja nominovana za najbolji strani film – „Uvreda” libanskog reditelja Zijada Duerija, koja će biti prikazana u glavnom takmičarskom programu, „Skver” švedskog reditelja Rubena Estlunda i „Fantastična žena” čileanskog autora Sebastijana Lelioa.

Glavni takmičarski program čini 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. To su: „Severna svetlost” Marte Mesaroš, u kome se saga jedne porodice prepliće sa pričama o Mađarskoj, zatim „Šarmer” Milada Alamija, koji govori o imigrantu koji pokušava da obezbedi sebi brak sa ženom iz Danske kako bi mogao da ostane u Evropi, „Comic Sans“ Nevija Masarovića, o grafičkom dizajneru koji kroz niz komičnih i dramatičnih događaja stiče novu perspektivu o međuljudskim odnosima, te „Iskušenik” čuvenog scenariste Pola Šredera, koji prikazuje patnje sveštenika jedne male crkve. Tu su i ostvarenja: „Anđeli nose belo”, o mladoj devojci koja postaje svedok seksualnog zlostavljanja dve devojčice, koji još uvek nije prikazan u Kini gde je nastao, zatim „Marvin”, o sazrevanju jednog mladića u ruralnoj Francuskoj, kao i „Niko, 1988” o čuvenoj pevačici, manekenki i Vorholovoj zvezdi, najpoznatijoj po saradnji sa bendom Velvet Underground. Na programu su i pomenuti čileanski film „Uvreda” i biografsko ostvarenje „Dovlatov”, iranski film „Bez datuma i potpisa” o naizgled banalnom incidentu koji izaziva niz dramatičnih lančanih reakcija, „Pravo mesto” popularnog italijanskog reditelja Paola Đenovezea, „Životinje”, crnohumorna mešavina Linča, Hičkoka i Polanskog, „Rok”, debitantski film mladog Ivana Šahnazarova, naslednika Karena Šahnazarova, „Trg Amerika” koji povezuje nekoliko priča koje se razvijaju u Atini gde rastući broj imigranata podgreva tenzije. Iz Hrvatske stižu film „Agape” Branka Šmita koji se hvata u koštac sa kontroverznom temom – pedofilijom u katoličkoj crkvi, a iz Argentine „Sezona lova” o odrastanju i stasavanju problematičnog mladića koji nakon smrti majke odlazi da živi sa otuđenim ocem u divljini Patagonije.

Od ove godine selekcija Srpski film predstavljaće isključivo premijerna ostvarenja domaće kinematografije. Za nagrade Festa konkurisaće: „Bandiditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, „Ederlezi Rising” Stevana Bodrože, „Horizonti” Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici” Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima” Petra Pašića. U žiriju selekcije Srpski film su: Lordan Zafranović, Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

Treća takmičarska selekcija Granice kao i prethodnih godina doneće ostvarenja koja ruše tabue. Radi se o arthaus filmovima koji pomeraju i preispituju granice. Filmovi će biti prikazivani i u okviru selekcija Thrills&Kills, Microwave, Fest 46, Fest 46 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja, Festić, Docufest, PlayUK, Fest klasik… Do samog početka festivala prodato je više od 50.000 karata. Najveće interesovanje publike vlada za film otvaranja, ali i za ostvarenja „Oblik vode“ i „Fantomska nit“.

 

Sa Berlinala na Fest

Pravo sa Berlinskog festivala, pred festovu publiku stiže novi film poljske rediteljke Malgožate Šumovske „Lice”, koji će zatvoriti 46. Fest, zatim rimejk klasika „Eva” u režiji Beona Žakoa, kao i ruski film „Dovlatov” u kome glavnu ulogu igra naš glumac Milan Marić. Pored pomenutih ostvarenja, publici će biti zanimljivi i novi filmovi Romana Polanskog, Fatiha Akina, Pola Šredera, Lin Remzi, Fransoa Ozona, Kornela Mundruca, koji dolazi na ovogodišnji Fest…

Žiri glavnog takmičarskog programa

Ko će dobiti nagradu Beogradski pobednik za najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenario, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu, najbolji debi i specijalno priznanje odlučivaće žiri u sastavu: makedonski reditelj Milčo Mančevski, srpski i jugolsovenski reditelj Jovan Jovanović, BiH scenaristkinja Elma Tataragić, dokumentaristkinja Mila Turajlić i glumac Gordan Kičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari