FEST: Beogradski pobednik filmovima „Divljina“ i „Slučaj Makavejev“ 1Foto: Fest

Ovogodišnji 47. Fest završen je svečanom dodelom nagrada. Nagrada za najbolji film „Beogradski pobednik“ pripala je ostvarenjima „Divljina“ (Wildwife) reditelja Polu Dejnoa i „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ reditelja Gorana Radovanovića .

Žiri Glavnog takmičarskog programa je radio u sastavu Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović koji su ocenjivali 14 filmova prikazanih u ovom takmičarskom programu. Oni su odlučili da Specijalna nagrada žirija pripadne filmu „Crni anđeo“ (El Angel) Luisa Ortege. Za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje „Kapernaum“, a za najbolji scenario Ivan Salaj za film „Osmi povjerenik“. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu Spokoj (Graciela Borges – La Quietud), a najbolju mušku ulogu Matej Zemljič u filmu „Posledice“ (Consequences). Za najbolji debi nagrađen je Zan Al Refeza iz filma „Kapernaum“.

O najboljim filmovima u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), odlučivao je petočlani žiri u sastavu Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić i Albert Videršpil. Beogradskog pobednika je osvojio film „Slučaj Makavejev“, a specijalna nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma „Bio sam kod kuće, ali“, Najbolji reditelj, po oceni žirija, je Bobo Jeličić (film „Sam samcat“), a najbolji scenario napisao je Miha Mazzini (film „Izbrisana“).

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu „Šavovi“, a za najboljeg glumca Tihomir Stanić za ulogu u filmu „Delirijum Tremens“. Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma „Aleksi“.

Žiri u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu „Nebojša Đukelić“ dodelio je filmu „Šavovi“, a Specijalnu nagradu filmu „Sam samcat“

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ za najbolji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), radio je u sastavu Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić. Nagradu su dodelili filmu „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“. Žiri FIPRESCI dodelio je nagradu filmovima Kapernaum i Šavovi, a žiri FEDEORA filmu „Kapernaum“. Merlinka nagrada za najbolji Queer film otišla je filmu „Divlji“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari