Festival autorskog filma od 26. novembra do 3. decembra u više gradova Srbije, 27. put 1foto promo

Ovogodišnje izdanje Festivala autorskog filma posvećeno je Goranu Markoviću, kome će na otvaranju biti uručena nagrada za životno delo. Festival otvara film Vesa Andersona „The French dispatch“, a zatvara film „Žurnal o Želimiru Žilniku“, reditelja Janka Baljka, uz prisustvo oba autora.

Plakat za festival radio je Slavimir Stojanović, likovni umetnik i dizajner.

Glavni program uključuje selekciju filmova koji se takmiče za Grand Prix Festivala „Aleksandar Saša Petrović“, najavljeno je na konferenciji za novinare u Kombank dvorani povodom 27. Festivala, koji počinje 26. novembra i traje do 3. decembra.

Predsednik Saveta Festivala, reditelj Srdan Golubović, istakao je da festival iz godine u godinu raste i sarađuje sa nekim od najznačajnijih festivala u regionu – Sarajevo film festivalom, Zagreb film festivalom i festivalom u Herceg Novom.

Ove godine FAF će, pored Beograda, u isto vreme biti održan u još 10 gradova Srbije.

Žiri glavnog takmičarskog programa čini: francuski reditelj kompozitor i fotograf Zigfrid, Bojan Vuletić, reditelj i scenarista, i vizuelna umetnica Šejla Kamerić iz Sarajeva.

Nova programska celina je „Sirovo“ i podrazumeva žanrovski autorski film.

– Kada govorimo o glavnom takmičarskom programu, festival je okrenut onome što je bila vrednost od samog početka, kada su Vojislav Vučinić i Slobodan Novaković programski postavili festival – a to je da domaćoj publici otkriju neka nova imena svetskog autorskog filma, buduće zvezde i imena koja će u narednim godinama biti značajni autori svetskog filma. To je neka vrsta misije festivala na ovom prostoru – kazao je Golubović.

Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala, rekao je da se u takmičarskom programu nalazi 12 filmova čiji autori nisu poznati široj javnosti, što je i bio cilj festivala.

Filmovi od malo poznatijih autora kao što je Sebastian Meise, čiji je film „Konačna sloboda“ među favoritima za Oskara za strani film, kao i film Kire Kovalenko, jedne od velikih nada u evropskom filmu, biće prikazani u glavnom programu.

FAF nije želeo da juri aktuelnost po svaku cenu te se u glavnom programu našao samo jedan film koji se bavi pandemijom – „Izvan ovog sveta“, kineski film koji na dramatičan i poetski nači obrađuje ovu temu.

Vučinić je kazao da se kroz dela uglavnom provlači temeljni osećaj nesigurnosti čoveka u ovom svetu koji su slutili i predosećali autori, bez obzira da li su filmove snimali pre početka ili za vreme pandemije.

Filmovi dolaze sa svih kontinenata, ali, igrom slučaja, samo je jedan film iz zemalja Nemačka/Austrija, a svi drugi iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Trećeg sveta, bivše Jugoslavije…

Što se tiče ex-YU zemalja tu su slovenački film „Inventar“ i crnogorski „Elegija lovora“, kao i naš nagrađivani film „Kelti“.

Vučinić je pozvao filmofile i ljubitelje autorskog festivala da pogledaju što više filmova iz takmičarskog programa, jer je to jedinstvena prilika da se ovi filmovi pogledaju u bioskopu.

Stefan Ivančić, selektor programa „Hrabri Balkan“ i član Saveta, kazao je da se osam filmova nalazi u glavnom takmičarskom programu, van konkurencije, i uključuju film koji otvara i koji zatvara festival.

Maša Seničić, selektorka programa „Hrabri Balkan“, rekla je da u ovoj selekciji imaju pet dugometražnih filmova i šest kratkometražnih koji se bave drugim mogućim svetovima, ali i intimnim temama.

Tu su i suočavanje sa prošlošću, konvencije unutar porodičnih i društvenih odnosa…

Ona je posebno naglasila dugometražni prvenac film „Rampart“, čiji je autor Marko Grba Singh, koji ima premijeru upravo na ovom festivalu.

Film se bavi istraživanjem sopstvene prošlosti kroz istraživanje društvene prošlosti, konkretno bombardovanja.

Prema njenim rečima, kako bi se festival izmestio izvan bioskopskih sala a uz osvrt na rad Gorana Markovića, širom grada biće izloženi originalni posteri Markovićevih filmova, a fotografije sa snimanja filmova biće postavljene u različitim izlozima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Tim povodom biće održana i diskusija Gorana Markovića i Srdana Golubovića, na samom festivalu, u Dvorani Kulturnog centra Beograda 1. decembra.

Pored bioskopskih, FAF će paralelno imati i online projekcije.

Festivalski biseri

Na konferenciji je istaknut i „Baksuzni sex ili luda pornografija“ rumunskog reditelja Radu Judea, inače dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu, za koji je prokomentarisano da je nešto najbliže Makavejevu.

Pomenut je i film „Kupe broj 6“, čiji je autor Juho Kousmanen, potom japanski film „Povezi me“ po motivima kratke priče Harukija Murakamija, eksperimentalni animirani film „Ludi bog“, čiji je autor jedan od pionira specijalnih efekata Fil Tipet, i film „Jagnje“, čiji je autor Vladimir Johanson…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari