Festival filmskog scenarija od 13. avgusta u Vrnjačkoj Banji 1Foto: Festival filmskog scenarija

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine održavaće se u periodu između 13. i 17. avgusta, i to po 42. put.

Festival će i ove godine, osim projekcija filmova, pružiti i obilje srodnog i šireg programa.

U konkurenciji za festivalske nagrade su sledeća filmska ostvarenja: Ederlezi Rising scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, Grande Punto scenariste i reditelja Vanje Hovana, O bubicama i herojima scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, Horizonti scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, Meso scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, Nigde scenariste i reditelja Predraga Velinovića, Izgrednici scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, Prokleti pas scenariste i reditelja Dragana Pešikana, Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, i Patuljci sa naslovnih strana, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića.

I to nije sve – van konkurencije za nagrade biće prikazane po dve prve epizode serija Koreni (scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića) i Senke nad Balkanom (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića). 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine Program preko plota, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove Žaba scnariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i Godina majmuna scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme autora Milana Nikodijevića.

Tokom festivala u konfrencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručan simpozujum na temu „TV film na filmskim festivalama“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti prirđene promocije dve knjige: Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017 Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije (14. avgusta, s početkom u 19 časova) i Više od istine – Kadijević o Kadijeviću Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin (16. avgusta, s početkom u 19 časova).

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa krenuće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; u pitanju su TV adaptacije sledećih poznatih pozorišnih komada: Beogradska trilogija Biljane Srbljanović, Paviljoni Milene Marković i Ne igraj na Engleze Vladimira Đurđevića.

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu, 15. avgusta, za goste festivala biće organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerijiže „Nadežda Petrović“ u Čačku. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta, počev od 20:30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.