Festival poezije i knjige od 11. do 15. maja 1Judith nika Pfeifer

Jedanaesti Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ biće održan od 11. do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu, pod sloganom „Izvan svakog zla“ (Vladislav Petković Dis), u organizaciji Trećeg Trga i Biblioteke grada Beograda.

Omaž ovogodišnjeg festivala posvećen je jednom od najznačajnijih srpskih pesnika dvadesetog veka, povodom stogodišnjice njegove smrti. Tim povodom biće predstavljeno i dvojezično, srpsko-englesko izdanje izabranih Disovih pesama, u prevodu Novice Petrovića. U saradnji sa festivalom „Disovo proleće“ i Gradskom bibliotekom Vladislav Petković Dis, učesnici festivala gostovaće u Čačku, a dobitnici nagrada „Disovog proleća“ biće naši gosti.

Na 11. festivalu učestvovaće preko 60 pesnika, prevodilaca i umetnika, iz 14 zemalja, kroz programe u Biblioteci grada Beograda, Narodnoj biblioteci Srbije, KC Gradu i Galeriji Polet. Učesnici festivala će, osim u Čačku i Pančevu, gostovati na Filološkom fakultetu, te u Filološkoj i 13. beogradskoj gimnaziji, u specijalnim programima za učenike i studente.

U dvorištu Filološke gimnazije povodom godišnjice Disove smrti, u organizaciji Festivala biće oslikan mural sa Disovim likom, rad street art umetnice TKV, a isti mural na platnu biće izložen u Galeriji Polet.

Prvog dana, 11. maja na svečanom otvaranju festivala, u 18 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, biće otvorena izložba likovnih radova pod nazivom „Metonimije“, inspirisanih poezijom pesnika, čija je poezija objavljena u festivalskoj ediciji Trećeg Trga koja nosi naziv“12/19″.

U muzičkom delu festivala nastupiće sastav NEBOGRAD, sa projektom Nebograd Jam: novi kompozitori nova lirika, koji će izvesti kompozicije i muzičke improvizacije, inspirisane poezijom pesnikinja i pesnika koji učestvuju na festivalu, kao i pisac i muzičar, Daniel Kovač. Filmski program obuhvatiće projekciju 10 kratkih igranih i dokumentarnih filmova mladih filmskih reditelja iz regiona.

Završnog dana, 15. maja, na zatvaranju festivala, nastupiće oko 30 pesnika, a biće proglašeni i pobednici ovogodišnjeg konkursa za poeziju 11. Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari