Festival uličnih svirača u Petrovaradinu 1Lorenco Gianmario Galli

Festival uličnih svirača – Gradić fest će i ove godine ugostiti regionalno proslavljene bendove. Fantom, Porto Morto, Đutko i plodovi zemlje, Retrospektiva samo su neka od imena poznatih domaćoj publici čiji nastup se očekuje u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Gradić fest biće održan od 25. do 27. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a na Festivalu neće izostati ni strani izvođači.

Mnoga imena vredna pažnje čine ovogodišnji program Festivala uličnih svirača, a neka od njih su svakako Niko Nikolić i njegov prateći bend Ništavila , novosadska Lepša Brena, komični kantautroski sastav Stefan i Akustični gadovi. Na fesivalu će nastup imati i multimedijalni umetnik Uroš Đurić. Svoj muzičko-plesni performans u vidu rituala izvešće KUD Ljud iz Ljubljane.

Publiku očekuje i program stranih izvođača, a kao i obično, tokom prethodnih više od 20 godina, program otvaranja festivala i tradicionalne povorke, organizatori, Umetnička asocijacija „Inbox“, objaviće nekoliko dana pre početka Festivala.

Italijanski umetnik Lorenzo Gianmario Galli ima preko deset godina iskustva uličnih nastupa. Njegov ekscentrični one-man-band nazvan GALiRò, učestvovao je na stotinama događaja, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru u Evropi, Aziji i Americi.

Muzički sastav Bandakadabra okupljen u Torinu, može se pohvaliti energičnim nastupima, a za nekoliko godina bend je svirao na preko 400 događaja, od pozorišnih do muzičkih poput uličnih festivala, etablirajući se kao jedinstvena pojava u svom žanru.

Italijanski multi-instrumentalista Porcapizza – Massimo Tortella svira nekoliko instrumenata koje sam sastavlja od recikliranih materijala kao što su: teniski reket, stara pisaća mašina, telefon i drugi. Njegovi nastupi su spoj muzike, umetnosti i zabave uvek u potpunosti osmišljeni i nadograđivani tokom prethodnih deset godina.

Veliki borac za prava uličnih svirača i zabavljača, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman ponovo će zasvirati na Festivalu uličnih svirača. Ovaj put nastupa sa bluz gitaristom Massimo Bizzarri iz Rima u sastavu pod nazivom BizBuz.

Ziggy McNeill je energičan i strastven muzičar koji koristi loop pedalu da stvori jedinstven zvuk koji uključuje virtuozne gitarske solaže, perkusione zvukove i vokal. Svoje ime kao solo muzičar, je izgradio u rodnoj Australiji. Iza sebe ima bogato muzičko iskustvo u koje se ubraja nekoliko studijskih izdanja, album uživo i redovne turneje po Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Na ovogodišjem Festivalu uličnih svirača predviđene su i dve predstave. 

Festival uličnih svirača u Petrovaradinu 2

Predstava „Zajedno“ istraživački je autorski projekt Nikoline Odobašić i Marijana Josipovića, dvoje mladih glumaca iz Osijeka. Bavi se pitanjima tolerancije, prijateljstva i naposletku, ljubavi.

„Zajedno“ započinje kao ulični žonglerski solo perfomans, koji prerasta u neočekivani susret dvoje naizgled različitih karaktera. Tema predstave su prepreke početnih predrasuda u pristupu ljudima, kako ih nadvladati i zašto je lepše stvari ipak raditi zajedno.

Festival uličnih svirača u Petrovaradinu 3

Predstava „Amanet“ je deo međunarodnog projekta European Youth Engagement Network 2.0. Tema predstave je ekologija, posmatrana kroz kapitalizam, konzumerizam, industriju i komformizam. Svi smo zaslužni – krivi za stanje u kojoj se planeta nalazi i pitanje je koliko je još vremena ostalo do momenta kad nećemo moći nazad.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari