Filmovi koji ukazuju na društvene promene i borbe 1Foto: Vizantrop

Najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, koja se bave najaktuelnijim temama – od aktivizma u borbi za očuvanje životne sredine, egzodusa migranata, do građanskih protesta, biće prikazana na drugom Festivalu angažovanog etnografskog filma „Vizantrop”, koji će biti održan od 16. do 19. septembra u Ustanovi kulture “Stari grad” – najavili su organizatori.

Autori dokumetarnih filmova iz celog sveta, od Brazila, preko Papua Nove Gvineje do Tadžikistana, uzeće učešče na festivalu. Na repertoaru je 36 filmova autora koji dolaze iz svih krajeva sveta – Italije, Španije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Belgije, Holandije, Grčke, Nemačke, Austrije, Meksika, Argentine Papue Nove Gvineje, Tadžikistana… Filmovi su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam „.

Festival organizuje Udruženje “Vizantrop”, koje se već tri godine bavi vizuelnom antropologijom, produkcijom i promovisanjem etnografskog filma kao važnog dokumenta društvne svakodnevice. Udruženje okuplja antropologe, sociologe, psihologe i filmske reditelje.

Prvog dana Festivala, projekcije počinju već u 15 sati, sledi otvaranje prateće izložbe etnografskih fotografija u holu Ustanovi kulture “Stari grad” u 18 i 30. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 19 i 30. Festival će otvoriti direktor ovog festivala Relja Pekić i predsednica Selekcione komisije festivala Nina Mladenović. Nakon svečanog otvaranja biće prikazan “Nomad distrikt”, autorke Aleksandre Rajs iz Belgije.

– Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle i to su uglavnom dugometražni etnografski filmovi, dok smo u prvom izdanju imali više filmova kratkog metra. Selekciona komisija je imala teži zadatak i više posla – pregledano je 105 filmova. Dobili smo veliki broj filmova autora iz inostranstva, ali samo dva filma su domaća i to je poražavajući podatak – kazao je Pekić i dodao da Ministarstvo kulture već godinama unazad ne izdvaja nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja.

Prema njegovim rečima, Kolektiv ‘Vizantrop’ će nastojati da i u budućnosti, kao i do sada, obučava i podstiče mlade ljude da se bave angažovanim etnografskim filmom.

Zatvaranje Festivala uz uručenje nagrada biće održano u subotu, uz naknadnu projekciju pobedničkih filmova.Zbog neophodnosti poštovanja epidemioloških mera u vezi sa Covid-19 pandemijom, broj posetilaca ograničen je na 30 osoba po projekciji. Organizator festivala obezbediće poštovanje svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Program Festivala je dostupan onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari