Film Anet Leosa Karaksa otvara 74. Kanski filmski festival 1Foto: Antonin Thuillier/AFP

Film Leosa Karaksa (Leos Carax) „Anet“ (Annette) sa Marion Kotijar i Adamom Drajverom u glavnim ulogama otvara 74. Međunarodni filmski festival u Kanu 6. jula, na dan kada će i izaći u bioskopske dvorane, saopštili su danas organizatori festivala.

Francuski reditelj Karaks se tim filmom na engleskom jeziku vraća na Kroazetu, devet godina posle filma „Holi motors“ (Holy Motrs).

„Anet“ je prvi rediteljev film na engleskom jeziku. Film će biti prikazan kao svetska pretpremijera i u glavnoj konkurenciji festivala.

Postavljen u savremeno vreme u Los Anđelesu „Anet“ govori o glamuroznom paru, Drajver igra komičara, a Kotijar čuvenu pevačicu čije prvo dete Anet je „misteriozna devojčica sa izuzetnom budućnošću“, prema opisu festivala.

„Svaki Karaksov film je događaj. I ovaj ispunjava svoja obećanja“, rekao je predsednik festivala Pjer Leskir.

„Anet je poklon kojem su se nadali ljubitelji filma, muzike i kulture, poklon za kojim smo žudili tokom protekle godine“, rekao je Leskir.

Kanski filmski festival prošle godine je otkazan zbog pandemije korona virusa ali planira, kako je navedeno, sa „poverenjem i odlučnošću“ da ove godine bude održan uživo na leto, dva meseca kasnije od uobičajenog datuma u maju.

Spajk Li je izabran za predsednika žirija a zvanična selekcija filmova biće objavljena 27. maja.

Pošto festival prošle godine nije mogao da bude održan, organizatori su samo saopštili spisak 56 dugometražnih filmova izabranih za prikazivanje. Ipak, krajem oktobra je priređeno simbolično trodnevno mini-izdanje festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari