Film "Džaja" otvara festival sportskog filma 1

Šesti Međunarodni festival sportskog filma, jedinstven na Balkanu, koji je posvećen promociji sporta, zdravih stilova života, ali i promociji sportskog i rekreativnog turizma na Zlatiboru, održaće se na toj planini od 29. juna do 3. jula.

Osnivači Festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Preduzeće za proizvodnju filmova „Maja film“ i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor“. Najboljim ostvarenjima biće dodeljene nagrade, kao i nagrade za životno delo najuspešnijim sportistima. Ovogodišnji grad-gost Festivala biće Tuzla, koja će se predstaviti filmom o najuspešnijim sportistima iz tog grada.

Nakon svečanog otvaranja večeras u 19 časova, biće uručene nagrade za životno delo i to proslavljenim fudbaleru Draganu DŽajiću, vaterpolisti Aleksandru Šoštaru, Veselinu Jevrosimoviću, predsedniku Atletskog saveza Srbije, i reditelju Zdravku Šotri, čiji će filmovi „Više od igre“ i „Santa Maria della Salute“ biti prikazani. Posthumno, istim priznanjem je nagrađen i legendarni košarkaš Mirza Delibašić.

– Velika nam je čast što će Dragan DŽajić biti naš gost i što će film o njegovom životu i uspehu pod nazivom „DŽaja“, u produkciji TV Al DŽazira, autora Sabahudina Topalbećirevića, sportskog novinara i komentatora iz Sarajeva, otvoriti ovogodišnji festivalski program, najavio je Mihailo Todorović, direktor Festivala. On je naveo da će Festival ugostiti veliki broj sportista, glumaca i drugih, da će uz dokumentarce, u večernjim terminima, biti prikazana i četiri igrana filma, te da su sve projekcije besplatne.

– Prikazaćemo film „Četiri prijatelja“ Stojana Stiva Tešića, našeg oskarovca i poreklom Užičanina koji je stvarao u SAD, koji se takođe bavi sportom. Taj film je prikazan samo jednom kod nas i to u Beogradu na Festu 1982. godine, objasnio je Todorović.

Jovan Marković, umetnički direktor, saopštio je da je od 150 prijavljenih filmova iz skoro celog sveta odabrano tridesetak ostvarenja iz petnaest zemalja, a potom dodao da je zlatiborski festival ove godine predstavljen u najznačajnijim katalozima svetskih festivala sportskog filma.

– Nastojali smo da filmovi budu raznovrsni, da bude predstavljeno što više zemalja i što više sportova i sportskih manifestacija, ali i problema koji su u vezi sa sportom, kazao je Marković, objasnivši da su projekcije od 17 časova.

Podsetivši da opština Čajetina učestvuje u finansiranju Festivala od njegovog osnivanja, Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine, naveo je da je ta lokalna samouprava i ove godine izdvojila značajan novac za mnogobrojne i različite kulturne programe, posebno one koji se priređuju tokom letnje turističke sezone.

– Nismo slučajno odabrali Zlatibor kada smo osnivali Festival pre šest godina, jer je to planina koja poseduje velike potencijale u sportskom turizmu. Na Zlatiboru se, primera radi, godišnje priprema oko sto sportskih ekipa ne samo iz Srbije već i iz Evrope i sveta, objasnio je Đurić, dodajući da sve kulturne manifestacije koje se organizuju na Zlatiboru značajno doprinose njegovoj afirmaciji kao destinacije na kojoj gosti mogu da zadovolje i kulturne potrebe.

Zlatiborsko kulturno leto i novi Dino park

Najavljujući bogat program tokom Zlatiborskog kulturnog leta, koje će trajati do kraja avgusta, Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, rekao je da će od 13. do 15. jula biti organizovan veliki festival rok i elektronske muzike Hills Up na Tić polju, a nakon tuga na Kraljevim trgu nastupiće Ivana Negativ, Aleksandra Radović, Ana Kokić, Bajaga, Amadeus bend…

Osim toga, kako je dodao, predstaviće se kulturno-umetnička društava, krajem jula biće održan Sabor trubača zapadne Srbije, biće predstave za decu, kao i mnogi drugi sadržaji.

– Nastojali smo da program Zlatiborskog kulturnog leta prilagodimo svim gostima Zlatibora, a najmlađi će posebno biti oduševljeni novim Dino parkom, koji će biti najveći na Balkanu, a koji će biti otvoren 29. juna, istakao je Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari