Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" od sutra na 47. Festu 1

U okviru 47. Festa film „Delirijum tremens“, reditelja Gorana Markovića, biće prikazivan od večeras do 2. marta u Kombank dvorani.

Film je inspirisan istoimenom predstavom u kojoj je glavnu ulogu tumačio naš čuveni glumac Predrag Ejdus, kog u filmskoj verziji „menja“ Tihomir Stanić – objašnjeno je na jučerašnjoj Festovoj konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Filmska priča prati poznatog glumca Dagija, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identitetom.

– Predrag Ejdus mi je rekao da bi voleo da se film snimi. To je delovalo ultimativno, jer je on tada bio u kritičnom stanju – istakao je Marković i ukazao na to da je komad adaptirao, ali je suština ostala.

Marković je objasnio da Ejdus nije bio u mogućnosti da igra, pa je umesto njega glavnu ulogu Dagija preuzeo Stanić.

– Otišao sam u bolnicu kod Ejdusa i on je rekao da je odabir Tihomira Stanića prava stvar – kazao je Marković.

On je konstatovao da nije hteo da reprodukuje predstavu, već da je stvorio nešto novo. Pored filma, reditelj je najavio da publiku očekuje i serija od četiri epizode.

– Nisam se pripremao, jer je to jedna od uloga za koju se pripremate čitav život, celom karijerom i načinom života – kazao je Tihomir Stanić.

On je istakao da je Predrag Ejdus jedan od njegovih najdražih glumaca iz privatnih razloga.

– Kada je postalo neminovno da igram ja, a ne Peca, otišao sam kod njega da ga pitam šta on o svemu tome misli. Rekao je da pretpostavio da će Goran pozvati mene. Postoji slična scena u filmu kada jedan glumac dođe kod Dagija i kaže: ‘Ja ću igrati umesto tebe’, a Dagi kaže: ‘Pa nemaš ti taj sadržaj.’ Peca mi je rekao: „vidi u onoj sceni, neću sad da pravim aluzije, (smeh) pokušaj da odigraš da te je uvredio, dirnuo sujetu.’ Ja sam mu odgovorio, poslušaću te – ispričao je Stanić.

Prema njegovim rečima, „Peca imao neku veliku otmenost u svom stavu i profesionalnom i privatnom“.

– Ako sam negde hteo da dosegnem ono što na kraju špice piše, da je film posvećen Predragu Ejdusu, onda je to jedino što mi je bilo ideja, da pokušam da dotaknem tu otmenost i dostojanstvo, koji je on, uprkos svim izazovima profesije, nosio sa sobom – istakao je Stanić.

U filmu pored Tihomira Stanića igraju: Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Nada Šargin, Svetozar Cvetković, Miodrag Krstović i Maša Dakić.

Uloga glumca u sveopštim protestima

Goran Marković, jedan od naših najznačajnijih reditelja, kazao je da je film zamislio kao odu glumcu. „Film se bavi isključivo sudbinom glumca. Ali, ovo se tiče i osećanja ljudi koji prate sudbinu glumca. Ako sam se bavio glumcem, ne znači da se nisam bavio ovim trenutkom i ovom zemljom i užasnom situacijom u kojoj se nalazimo – ukazao je Marković i dodao „ako bolje pogledate, glumci igraju veoma značajnu ulogu u sveopštim protestima i reakcijama na stanje u ovom društvu, oni su u prvim redovima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari