Film “Heroji radničke klase” Miloša Pušića na 72. Berlinalu 1Foto: FCS

Socijalna drama “Heroji radničke klase” reditelja Miloša Pušića doživeće svetsku premijeru na ovogodišnjem, 72. filmskom festivalu u Berlinu, u okviru prestižnog programa “Panorama”, u kojem se prikazuju nezavisni i arthaus filmovi na kontroverzne teme, kao i ostvarenja sa inovativnom estetikom.

Glavnu ulogu u priči o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima igra Jasna Đuričič, a u glumačkoj ekipi su i Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević…

„Heroji radničke klase“ snimljeni su u produkciji Pušićeve kuće Altertise, a scenario, pored reditelja/producenta  potisuju i njegovi stalni saradnici, Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

Kako stji u zvaničnom sinopsisu, Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora, zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu, a oni su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, i Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani…

Jedan od tri najvažnija svetska festivala odvijaće se ove godine od 10. do 16. februara u tradicionalnom, fizičkom izdanju (za razliku od prošlogodišnjeg onlajn izdanja), a kako je Pušić pred berlinsku premijeru svog filma izjavio za Filmski centar Srbije, posle veoma dugog i zamornog procesa rada, poziv iz Berlinala došao je kao veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud.

– Ponosan sam da smo pozvani na ovako važan festival.  Nikada se nisam osećao toliko slobodan kao kada sam snimao ovaj film, i toliko iscrpljen dok sam ga završavao. Na trenutke je delovalo da ovo putovanje nema kraj. “Heroji radničke klase nikada ne bi bili završeni” bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vreme i ubedili me da završimo započeto. Divno je raditi film sa prijateljima. Učešće na Berlinu je pobeda svih nas – istakao je Pušič.

Projekat filma “Heroji radničke klase” 2012. godine učestvovao je na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala, a u novembru 2020. FCS je Pušiću odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, uz obrazloženje da je u pitanju film koji „uznemirava i potresa“.

„Možda je i najveća vrednost ovog filma empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika – jasno se vidi da se u pričanje ove priče upuštaju bez ikakvih kalkulacija osim želje da ova priča postane film kome je srce na pravom mestu”, piše u obrazloženju komisije FCS.

U autorskoj ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski, a reditelj potpisuje i montažu zajedno Ivanom Kneževićem.

Pored FCS i ministarstva kulture, podršku “Herojima radničke klase” dao je i Sekretarijat za kulturu Vojvodine.

Miloš Pušić je rođen 1980. godine, diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je sada i zaposlen u zvanju docenta, a publika ga poznaje po kratkom igranom filmu „Uspavanka za dečaka“, dugometražnim  ostvarenjima „Jesen u mojoj ulici“ (nagrađen na Sinema sitiju, Sarajevo film festivalu), i „Odumiranje“ (prikazan na festvalima u Karlovim Varima, Atini, Solunu, Argentini…, nagrađen u Kotbusu), dok je kao producent potpisao nagrađivani film „Moj jutarnji smeh“ (2019) Marka Đorđevića.

Na 72. Berlinalu, u okviru programa “Forum”, biće prikazana i manjinska srpska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, koja je takođe podržana od FCS i ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari