Film pun 18+ scena osvojio Zlatnog lava, glumci štrajkuju 1Foto: Rocco Spaziani / UPI / Profimedia

Film Poor Things (Jadnici), gotička drama natopljena scenama seksa u režiji Jorgosa Lantimosa, pobednik je ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, najbolja glumica je Kejli Spen, a najbolji glumac Piter Sarsgor, saopšteno je u subotu uveče.

Titule najboljih ženskih i muških uloga osvojili su američki glumci, prenosi Index.

Kejli Spaeni osvojila je Copa Volpi za ulogu bivše žene kralja roka Elvisa Prislija u filmu Prisila. Peter Sarsgaard je proglašen za najboljeg glumca za ulogu u brutalnoj porodičnoj drami Sećanje. Srebrnog lava osvojio je film Zlo ne postoji, misteriozna seoska drama koju je režirao Japanac Rjusuke Hamaguči.

Subotnja ceremonija zatvaranja Venecijanskog filmskog festivala krunisala je 11-dnevni filmski maraton, koji ove godine nije pratila uobičajena parada filmskih zvezda koje zbog dugogodišnjeg štrajka glumaca u Holivudu nisu došle da promovišu svoja ostvarenja.

Glumci štrajkuju

Glumci i scenaristi zahtevaju da servisi za strimovanje i filmski studiji poboljšaju svoje ugovore i ograniče upotrebu veštačke inteligencije (IA) prilikom snimanja filmova. Primajući nagradu, glumac Sarsgard je upozorio upravo na ovu pretnju, ukazujući da veštačka inteligencija mora biti suzdržana jer će posledice biti ogromne, daleko veće od holivudske filmske industrije.

„Celokupno iskustvo ljudskog života biće predato mašinama i osam milijardera koji ih poseduju. Dakle, ako izgubimo ovu štrajkačku bitku, naša industrija će prva pasti“, rekao je on.

Među ostalim nagradama, izdvaja se specijalna nagrada za film Zelena granica, veoma težak film o migrantima blokiranim na poljsko-beloruskoj granici, u režiji Poljakinje Agnješke Holand.

Najbolji režiser je Italijan Mateo Garone za Ja kapetan, još jedan dirljiv film o migrantima koji prati tinejdžere iz Senegala dok prelaze afričko tlo u nadi da će stići do Evrope. Mlada zvezda filma, Sejdu Sar, osvojila je nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Nagradu za najbolji scenario osvojili su Giljermo Kalderon i Pablo Laren za scenario satiričnog filma El Konde (Grof) o čileanskom diktatoru Augustu Pinočeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari