Filmoskopija u Požegi: Radionica filmske kritike i projekcija filma „Teret“ 1Iz filma "Teret"/Foto: Filmski centar Srbije

Nakon Subotice, redakcija Filmoskopije, u okviru svoje filmske kritičarske turneje, gostovaće u Požegi, gde će organizovati radionicu filmske kritike za mlade i prikazivanje filma „Teret“.

Program će se održati 20. i 21. oktobra u prostorijama udruženja GASI (Građanska alijansa za socijalnu inkluziju).

U petak, 20. oktobra, od 19 časova, članice redakcije Filmoskopije – istorčarka umetnosti Iva Leković i rediteljka Katarina Koljević predstaviće rad tog portala filmske kritike.

Uslediće besplatna projekcija dugometražnog igranog filma „Teret“, reditelja Ognjena  Glavonića, u čijem središtu je vozač kamiona koji, tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, prevozi misteriozni teret sa Kosova i Metohije u Beograd i moraće da se suoči sa posledicama svog rada.

Sutradan, u istom prostoru, od 11 do 16 časova, Iva Leković i Katarina Koljević vodiće radionicu filmske kritike za mlade. Zainteresovani mogu da se prijave za radionicu ovde, a broj učesnika je ograničen.

Kritičarska turneja je deo projekta Filmoskopija – decentralizovana kritika, čiji cilj je razvijanje kritičke misli kod mladih, promovisanje filmske kulture i srpskog filma, decentralizaciju filmske ponude, kao i upoznavanje mladih sa filmskim ostvarenjima koja pokreću dijalog o akutnim problemima našeg društva.

Filmoskopija u Požegi: Radionica filmske kritike i projekcija filma „Teret“ 2
Foto: Filmski centar Srbije

U okviru istog projekta, nedavno je objavljena i knjiga „Filmoskopija – Odabrani tekstovi o savremenom srpskom filmu 2010-2023“.

Projekat organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F u Subotici, uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji realizuje Hartefakt fond.

Portal Filmoskopija je osnovan 2019. godine, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u saradnji sa požeškim Nezavisnim filmskim centrom Filmart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari