Filmski centar: Bugari finansiraju dva filma iz Srbije sa 200.000 evra 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Bugarski nacionalni filmski centar sufinansiraće dve većinske srpske filmske koprodukcije novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Bugarski nacionalni filmski centar je projekat srpskog filma „Budi Bog s nama“ podržao sa 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća The Chouchkov Brothers.

Šijanov film „Budi Bog s nama“ produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić, hrvatski koproducent je Maxima film, a uključene su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan.

Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković. Šijanov Projekat do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta.

„Leto kada sam naučila da letim“ je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, reditelj filma Radivoje Andrić, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production).

Taj projekat je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program Film Teep u Rumuniji. Bugarski nacionalni filmski centar ga je podržao sa 112.437 evra, a bugarski koproducent je kuća Art Fest, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.