filmski centar srbijeFoto: Shutterstock/Soho A Studio

Filmski centar Srbije objavio je rezultate najnovije odluke za finansiranje domaćih filmova i drugih projekata sa 3,3 miliona evra.

Među ukupno 24 projekta i deset scenarija u procesu pisanja, ističe se pet filmova – dva koja će raditi Srđan Dragojević, kao i po jedan u režiji Mladena Đorđevića, Momira Miloševića i Srđana Anđelića.

Srđan Dragojević dobio je sredstva za dva filma koja će producirati Biljana Prvanović kroz kuću Delirium films, a oba su adaptacija književnih dela.

On je 350 hiljada evra dobio za produkciju filma Osmi mart, zasnovanog na priči makedonske književnice Rumene Bužarovske.

Film se opisuje kao „feministička, anti-imperijalistička komedija“, a prati profesorku sa fakulteta koja ima problem sa alkoholizmom, a koja dobija poziv na proslavu osmog marta u rezidenciji ambasadora SAD.

Drugi projekat, za koji je odobreno 270 hiljada evra, zove se Mlečni zubi, a to je omnibus zasnovan na istoimenoj knjizi pripovedaka Lane Bastašić.

Dragojević za ovaj film kaže da će se sastojati od šest priča, koje žanrovski idu od gotičkog horora do komedije, a svaka je na neki način povezana sa detinjstvom.

Mladen Đorđević dobio je 360 hiljada evra za Ljubavnu sobu, u kojoj nastavlja sa pričama o ljudima na marginama društva, a sve u kombinaciji sa komedijom smeštenom u zatvoru.

Filmski centar Srbije odbio je oko 30 projekata

Srđan Anđelić dobio je istu svotu za film Poslednji pirati, mjuzikl komediju koji govori o svetu filmskog finansiranja.

Momir Milošević je dobio 214 hiljada evra za Sapun, koji se opisuje kao drama, misterija i horor, a koji je smešten u svet fabrika pred zatvaranjem, gde jedan zvaničnik traži nestalog rođaka.

Filmski centar Srbije odobrio je i projekte Mladena Kovačevića, Marka Naberšnika, Urške Đukić, Igora Jelinovića, kao i zajednički projekat Marka Grbe Singa i Danijela Kotera.

Izvor: Cineuropa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari