Srđan Dragojević povodom srpskog kandidata za Oskara: „Mene čude kolege što jednostavno ovaj način izbora ne bojkotuju“ 1Foto EPA-EFE/URS FLUEELER

Povodom izbora srpskog kandidata za nagradu Oskar filma “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića i velike medijske buke koja se oko toga podigla, pogotovo i zbog načina na koji je ta informacija predočena javnosti reditelj Srđan Dragojević kaže za Danas da ga više zanimaju rešenja kako nešto popraviti a ne da ulazi u “vrzino kolo” komentara i “polemika” .

On ističe da je Kolektivna organizacija UFUS AFA   ZAŠTITA, već nekoliko puta nudila Filmskom centru podršku u izboru srpskog predstavnika za Oskara.

“Mogu da kažem samo ovo: (Zadržavam poziciju da me zanimaju samo rešenja kako se nešto popravlja a ne da uđem u „vrzino kolo“ „ja tebi-ti meni“ komentara i „polemika“ koje kod nas ne liče na civilizovanu razmenu mišljenja).

Mislim da je velika šteta što izbor za domaćeg kandidata za nagradu Oskar gotovo svake godine izazove kontroverze. Naša Kolektivna organizacija, UFUS AFA Zaštita koja predstavlja sve organizacije i asocijacije reditelja, scenarista i snimatelja je nekoliko puta nudila Filmskom centru podršku i logistiku u izboru srpskog predstavnika. U pitanju je 350 Autora a kada se tome dodaju i asocijacije Producenata, za našeg kandidata bi moglo da glasa i 500 filmskih stvaralaca koji bi mogli sve filmove da gledaju u više termina u Muzeju Kinoteke, Mts dvorani i Dvorani kulturnog centra u slobodnim terminima” , objašnjava Dragojević dodajući da takvom izboru, ,zaista, niko ne bi mogao baš ništa da prigovori.

Dragojević: „Nije teško i – demokratski je.  Profesionalno i pošteno“

“Naravno, muvanje bi bilo sasvim onemogućeno. Interesovanje za naš predlog kretalo se uvek od mlakog do – nikakvog. No, verujem da se ovakav metod izbora jednom mora desiti. Nije teško i – demokratski je. Profesionalno i pošteno. Ne postoji komisija, ma koliko stručna bila, čija se ekspertiza može meriti sa glasanjem nekoliko stotina filmskih profesionalaca” konstatuje Dragojević, koji je i sam imao negativnih iskustva sa svojim filmom.

„Imao sam veoma negativna iskustva prilikom ovog izbora sa filmom „Parada“. Tri nagrade na Berlinaleu, prodaja u 40 zemalja, američki distributer ( koji je neophodan da bi film male zemlje imao šanse ) pa opet je jedan reditelj koji je bio na čelu fantomske organizacije koja bira našeg kandidata sam izabrao ovu komisiju da bi bio izabran – njegov film. Koji je, naravno, ispao iz najšireg izbora. Zato moj poslednji film „Nebesa“, iako je bio u Lokarnu – u takmičarskom programu, producent nije ni prijavio za izbor za domaćeg predstavnika. Pošto je svake godine ovaj izbor praćen skandalima, mene čude kolege što jednostavno ovaj način izbora ne bojkotuju. Kada bi bilo profesionalne solidarnosti, ovaj problem bi se lako i efikasno rešio i struka bi osmislila demokratski način izbora – zaključuje Srđan Dragojević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari