Filmski centar Srbije: Osam miliona evra za snimanje filmova 1Foto:Beta

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić izjavio je danas da je ovogodišnji budžet tog centra za proizvodnju filmova veći od osam milona evra, što je rekordan iznos, a Centar po tome jedna od vodećih institucija tog tipa u regionu.

On je na otvaranju Regionalne konferencije o trendovima u telekomunicijama i medijima „Digital 2019“, oceni to kao značajno i za međunarodnu saradnju, s kinematografijama Francuske, Španije i Italije.

Naveo je i da je Filmski centar Srbije je u prethodne dve godine podržao 49 projekata koprodukcije iz 18 zemalja, od kojih su mnogi dobili nagrade na festivalima u Berlinu i Sarajevu, dok su istovremeno strane produkcije podržale 30 projekata vrednosti dva miliona evra.

Ukazao je i da je država uvodjenjem povraćaja 25 odsto novca filmskim produkcijama koje snimaju u Srbiji, doprinela razvoju kinematografije. Do sada su taj povraćaj novca tražile produkcije iz 25 zemalja, najviše iz SAD, Rusije, Nemačke, Slovenije, Turske, Švajcarske, Indije, Kanade, Egipta, Saudijske Arabije.

Matić je rekao da je za osam meseci 2019. godini bilo 52 projekta koji su podneli zahtev za povraćaj novca, od čega sedam za filmove.

Kao opasnost od filmske i serijske hiperprodukcije u Srbiji, naveo je poskupljenje produkcije i nedovoljno kvalifikovanih pomoćnika reditelja, farmajstora, filmskih električara, te je Filmski centar Srbije pripremio fond za iduću godinu za školovanje za takve poslove.

Matić je kazao i da je u Srbiji u poslednje četiri godine uz pomoć Filmskog centra Srbije digitalizovano 47 bioskopa, a još četiri će uskoro, te će Srbija imati više od 50 digitalizovanih bioskopa.

Ovog meseca treba da počne izrada novog Zakona o kinematografiji, uskladjenog s regulativom EU, što bi trebalo da pospeši rast filmske industrije u Srbiji, izjavio je direktor Filmskog centra Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari