Filmski vodič od 1. do 6. decembra 1Film "Saveznici"

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

1. decembar – Dolazak

Sve popularniji kanadski reditelj Deni Vilnev (“Zatvorenici”, “Sikario”) sa filmom “Dolazak” okrenuo se SF žanru. Ovo ostvarenje baziran je na priči “Story of Your Life“ Teda Čianga i prati doktorku Luiz Banks, jednu od najboljih prevoditeljki na svetu, u njenom pokušaju da dešifruje jezik vanzemaljaca, nakon što dvanaest letelica jajastog oblika sleti na Zemlju. Banks dobija zadatak da uz pomoć fizičara Ijana Donelija otkrije da li su posetioci došli u miru ili predstavljaju pretnju kompletnom čovečanstvu. U filmu igraju Ejmi Adams, Džeremi Rener i Forest Vitaker. Film je od danas u domaćim bioskopima.

Filmski vodič od 1. do 6. decembra 2

Dužina trajanja filma: 116 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: naučna-fantastika
Uloge: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg
Režija: Denis Villeneuve

2. decembar – Saveznici

Za tajne operativce iz Drugog svetskog rata, Maksa Vejtana i Marian Bosežur, ključ preživljavanja nikome nije stvarno bio poznat. Oni su eksperti za obmanu, prerušavanje, nagađanje i ubistvo. Kad se zaljube jedno u drugo usred izuzetno opasne misije, jedina nada im je da prestanu s obmanama, ali umesto toga, sumnja i opasnost postaće srž njihovog braka u toku rata, a oni će se naći u potencijalno smrtonosnom testu lojalnosti, identiteta i ljubavi… koji će imati globalne posledice. Glavne uloge u ovom špijunskom trileru igraju Bred Pit i Marion Kotijar, a film je režirao oskarovac Robert Zemekis („Forest Gamp“, „Izgnanik“ i „Let“).

Dužina trajanja filma: 124 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: triler, istorijski, ljubavni
Uloge: Brad Pitt, Marion Cotillard, Lizzy Caplan, Jared Harris
Režija: Robert Zemeckis

3. decembar – Toni Erdman

Filmski vodič od 1. do 6. decembra 3

Iako je dodela Oskara još uvek relativno daleko, i iako se i dalje spekuliše koji filmovi uopšte mogu da konkurišu za ovu nagradu, u kategoriji najbolji strani film, kao da postoji neupitni favorit. To je nemačka komedija Maren Ade “Toni Erdman”. Film nije nagrađen u Kanu gde je imao svetsku premijeru, ali je ostao da mesecima nakon festivala osvaja i publiku i kritiku. “Toni Erdman” zatvoriće Festival autorskog filma u subotu, 3. decembra, u 20 sati u Domu omladine.
Toni Erdman je neotesan, komični lik razbarušene kose, a zapravo je alter ego Vinfrida, nastavnika muzičkog koji voli da zbija šale i u svojim šezdesetim, razveden je, nosi srčani monitor, veštačke zube i živi sa svojim bolesnim psom. Ali ono što je najvažnije, Vinfrid je zaljubljen u život i veruje da se u životu treba više igrati. NJegova jedinica Ines retko kada uspeva da provodi vreme sa ocem zbog svoje poslovne karijere u Bukureštu kojoj se potpuno posvetila. Iznenada, Vinfred odlučuje da je poseti glumeći njenog lajf kouča, što se potpuno kosi sa njenim planovima, s obzirom da radi na važnom strateškom projektu.

Dužina trajanja filma: 162 min
Država/Godina: Nemačka/2016
Žanr: komedija, drama
Uloge: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn
Režija: Maren Ade

4. decembar – „Bela i Sebastijan – Avantura se nastavlja“

Septembar, 1945. Sebastijan nestrpljivo čeka na povratak svoje drugarice Angeline koju niije video već dve godine. Kada se na putu do malog sela, avion u kome se ona našla, sruši uspred visokih planina, Sebastijan zajedno sa svojim psom Belom, kreće na neustrašivu avanturu u potrazi za drugaricom za koju veruje da je živa.

Filmski vodič od 1. do 6. decembra 4

Dužina trajanja filma: 97 min
Država/Godina: Francuska/2015
Žanr: avantura, porodični
Uloge: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Thierry Neuvic
Režija: Christian Duguay

5. decembar – Nevaljali Deda Mraz 2

Billi Bob Tornton ponovno je mrzovoljni Deda Mraza u nastavku komedije “Nevaljali Deda Mraz” iz 2003. godine. Iritantnom dekici koji pije alkohol, psuje i pljačka šoping centre predstoje nove avanture. Pored Torntona, tu su i Toni Koks (patuljak Markus) i Bret Keli (klinac), a ekipi se pridružila i Kejti Bejts i Kristina Hendriks.

Filmski vodič od 1. do 6. decembra 5

Dužina trajanja filma: 92 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: komedija
Uloge: Billy Bob Thornton, Brett Kelly, Kathy Bates, Christina Hendricks
Režija: Mark Waters

6. decembar – Inkarnacija

Premijera filma “Inkarnacija” u režiji Filipa Kovačevića, biće održana u sredu, 7. decembra, u 20 sati u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center. Domaći triler premijeru je imao na festiavalu Cinema City da bi zatim bio prikazan na čuvenom Raindence festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji. Sada stiže u domaće bioskope.

Čovek se budi na trgu nepoznatog grada, iznova i iznova. Svaki pokušaj da pobegne četvorici maskiranih ljudi završava se njegovom smrću. Kroz neprekidnu poteru pokušava da otkrije svoj identitet i sazna ko mu je smestio ubistvo.

Filmski vodič od 1. do 6. decembra 6

Dužina trajanja filma: 82 min
Država/Godina: Srbija/2016
Žanr: triler, akcija
Uloge: Stojan Đorđević, Dejan Cicmilović, Tihomir Stanić, Dača Vidosavljević, Sten Zendor, Vidan Dojčinović, Žarko Stepanov, Bogdan Petrović
Režija: Filip Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari