Filmski vodič od 1. do 7. februara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

1. februar – Cena života

Pred domaću publiku konačno je stigao film koji je za sada stavio tačku na karijeru Kevina Spejsija. Kako ne bi ugrozi svoj film, Ridli Skot je, naime, nakon afere o seksualnom zlostavljanju, izbrisao sve scene u kojima se Spejsi pojavljivao. Za samo deset dana, na njegovo mesto, došao je Kristofer Plamer, koji je za svoju maestralnu ulogu zaradio nominaciju za Oskara.

Priča prati mladog 16-godišnjeg Džona Pol Getija III koji je otet, a njegova majka Gail pokušava da uveri njegovog dedu, najbogatijeg čoveka na svetu, da plati otkupninu. Kad stari Geti odbije, otmičari postaju brutalni. U trci između života i smrti, pitanje je hoće li prevladati ljubav prema unuku ili prema novcu?

Dužina trajanja filma: 135 min

Žanr: triler, biografski

Država/Godina: SAD/2018

Uloge: Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Michelle Williams, Charlie Plummer

Režija: Ridley Scott

2. februar – Putnik

Majkl je porodični čovek i prodavac osiguranja koji svakodnevno s posla kući putuje vozom. Jednog poslepodneva njegovu sigurnu rutinu prekida misteriozna neznanka, koja ga obasipa intrigantnim ličnim pitanjima. Majkl, kojeg tumači Lijam Nison, susreće se s ponudom koju ne može da odbije pa biva prisiljen da identifikuje skrivenog putnika, uljeza na svom vozu, pre poslednjeg zaustavljanja.

Filmski vodič od 1. do 7. februara 2

U bici s vremenom on pokušava da razreši nametnutu zagonetku. Uskoro shvata da je nesvesno namamljen u kriminalnu zaveru i da potpomaže smrtonosni plan koji počinje da se odvija pred njegovim očima. U Majklovim rukama je sudbina njegove porodice i svih putnika u vozu, a u pitanju je igra života i smrti.

Dužina trajanja filma: 104 min

Žanr: triler, akcija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill

Režija: Jaume Collet-Serra

3. februar – Nigde

U Muzeju Jugoslovenske kinotece ovih dana se održava festival snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu. Ideja festivala je da se predstavi rad direktora fotografije. Jedan od filmova koji je u selekciji jeste ostvarenje “Nigde”.

Filmski vodič od 1. do 7. februara 3

Burne devedesete godine 20. veka ostavile su trag na sudbine troje nerazdvojnih prijatelja. Priča prati njihove živote tokom jedne decenije u kojima se prepliću rat, neizvesnost, bekstvo u drugu zemlju. Švedska postaje utočište i mesto za novi početak, ali i za stvaranje osećaja otuđenosti i nepripadnosti o čemu i govori film “Nigde”.  

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: drama

Država/Godina: Srbija/2017

Uloge: Nebojša Milovanović, Miloš Somolov, Marija Bergman

Režija: Predrag Velinović

4. februar – Gospođice iz Rošfora

Program posvećen Katrin Denev Jugoslovenska kinoteka nastavlja i u februaru. Jedan od filmova koje će publika moći da vidi jeste “Gospođica iz Rošfora” mjuzikla u kome su glavne uloge zajedno igrale Denev i njena rođenja sestra Fransoaz Dorleak.

Filmski vodič od 1. do 7. februara 4

Njih dve glume bliznakinje – profesorku baleta i profesorku muzike, koje sanjaju o životu izvan Rošfora. Sve se menja kada u njihovo mesto stigne vašar.  

Dužina trajanja filma: 126 min

Žanr: mjuzikl

Država/Godina: Francuska/1967

Uloge: Katrin Denev, Fransoaz Dorleak

Režija: Žak Demi

5. februar – Mali veseljak: brod spasilaca

Posle hrabre misije spasavanja u olujnim vremenskim prilikama, mladi spasilački čamac Elijas pozvan je da pređe da radi u Veliku luku. Uzbuđeno prihvata i napušta stari život i prijatelje, ali ubrzo shvata da veće nije uvek bolje.

Filmski vodič od 1. do 7. februara 5

Kada otkrije da lokalna kriminalna banda iskopava dragoceni metal koji ima moć da utiče na vremenske neprilike, Elijas će shvatiti da će morati da zatraži pomoć starih prijatelja kako bi raskirinkao planove bande.

Dužina trajanja filma: 73 min

Žanr: animirani

Država/Godina: Norveška/2017

Uloge: Marie Blokhus, Anderz Eide, Marcus Gunnarsen

Režija: Simen Alsvik, Karsten Fullu 

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari