Filmski vodič od 1. do 7. juna 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

1. jun – Profesija: reporter

Jugoslovenska kinoteka junski program započinje selekcijom filmova posevećim legendarnom glumcu Džeku Nikolsonu. Narednih dana biće prikazana najvažnija ostvarenja kojima je slavnim glumac promenio tokove američke kinematografije. “Goli u sedlu”, “Let iznad kukavičijeg gnezda”, “Kineska četvrt”, “Poštar uvek zvoni dva puta”… neki su od filmova koji će narednih dana biti na repertoaru Kinoteke.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 2

“Profesija: reporter” (ili “Putnik”, zavisno s kog jezika se preuzima prevod) je ostvarenje slavnog reditelja Mikelanđela Antonionija, koje je bilo u konkurenciji za Zlatnu palmu. Radnja prati novinara koji u afričkoj pustinji zameni identitet sa umrlim čovekom iz istog hotela, te potom putuje po Evropi pod njegovim papirima, da bi otkriva da je ovaj bio krijumčar oružja.

Dužina trajanja filma: 129 min

Država/Godina: Italija, Španija, Francuska/1975

Žanr: misterija, drama

Uloge: Jack Nicholson, Maria Schneider

Režija: Michelangelo Antonioni

2. jun – Isijavanje

U Kjubrikovom filmu “Isijvanja” Džek Nikolson igra Džeka Torensa, frustriranog pisca koji sa svojom porodicom odlazi da čuva prazan hotel tokom zime.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 3

Iako se Stiven King protivio Kjubrikovoj odluci da tu ulogu dodeli Nikolsonu jer je smatrao da bi tom liku više odgovarao uravnotežen, ne toliko ekscentričan glumac kako bi kasnija transformacija bila izraženija, danas je taj lik gotovo nezamisliv u tumačenju nekog drugog. Čini se da je u tom filmu Džek dobio priliku da do maksimuma ispolji svoj upečatljivi „psihotični” izraz. Film je na programu Kinoteke 2. juna.

Dužina trajanja filma: 146 min

Žanr: horor, triler

Uloge: Jack Nicholson, Shelley Duvall

Režija: Stanley Kubrick

3. jun – Pored Bouvija: neispričana priča Majkla Ronsona

Drugo izdanje Festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam donosi neke sasvim nove priče o muzici i muzičarima širom planete. Festival će od 1. do 4. juna u Domu kulture “Studenski grad” kroz nekoliko programa predstaviti filmske priče o muzici – strane i domaće, završene i u nastanku… Biće reči i o važnim muzičko-filmskim temama, knjigama i autorima, kao i nekoliko koncerata. Na programu 3. juna je dokumentarac “Pored Bouvija: neispričana priča Majkla Ronsona.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 4

Reč je o filmu o životu i delu Majkla Mika Ronsona, gitariste, tekstopisca i producenta, koji je u ranoj fazi karijere nastupao sa Dejvidom Bouvijem kao član njegovog benda Pauci sa Marsa. Pojavljuju
se Dejvid Bouvi kao narator, Lu Rid, Glen Metlok, Jan Hunter, Rodžer Tejlor

Dužina trajanja filma: 108 min 

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Žanr: dokumentrani

Režija: Jon Bruer

Velika Britanija, 2017, 108’

4. jun – Pirati sa Kariba: Salazarova osveta

Džoni Dep se vratio na bioskopska platna u dobro poznatoj ulozi neustrašivog anti-heroja Džeka Speroua u novom nastavku „Pirati sa Kariba – Salazarova osveta“. U novoj avanturi kapetana Džeka će zapljusnuti talas nesreće kad smrtonosni mornari duhovi, predvođeni zastrašujućim kapetanom Salazarom (Havijer Bardem) pobegnu iz Đavoljeg Trougla odlučni u nameri da pobiju sve pirate na moru.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 5

Džekova jedina nada leži u legendarnom Posejdonovom trozupcu, ali da bi ga pronašao, moraće teška srca da sklopi savez s Karinom Smit (Kaja Skodelario), genijalnim i prelepim astronomom, i Henrijem (Brenton Tvejts), tvrdoglavim mladim mornarom iz Kraljevske mornarice. Na čelu Galeba na umoru, njegovog malog i oronulog broda, kapetan Džek traži ne samo da promeni svoju zlu kob, već i da spasi svoj život od najstrašnijeg i najzlobnijeg neprijatelja kog je ikad imao.

Dužina trajanja filma: 135 min

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Žanr: avantura, fantazija

Uloge: Johnny Depp, Kaya Scodelario, Geoffrey Rush, Stephen Graham, Javier Bardem, Orlando Bloom

Režija: Espen Sandberg, Joachim Rønning

5. jun – Otkriven

Mesto radnje je London, a u gradu se sprema teroristički napad biološkim oružjem. Agentkinja CIA zajedno sa MI5 agentom, mora pronaći teroriste i sprečiti katastrofu koja sledi.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 6

Glavne uloge igraju Nomi Rapas i Orlando Blum, a u filmu se pojavljuju i Majkl Daglas i Džon Malkovič.

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Žanr: akcija, triler

Uloge: Noomi Rapace, Orlando Bloom, Toni Collette

Režija: Michael Apted

6. jun – Šapat iz kamena

Sredina je 20. veka. Odvažna mlada medicinska sestra Verena spremna je da zakorači iza zidina usamljenog toskanskog zamka i pomogne mladiću koga je strah oterao u svet tišine. NJen cilj je da utihnulog dečaka Džejkoba vrati u stvarnost. Koliko god se trudila, sa svakim novim korakom sve dublje zalazi u tamu koja počiva iza kamenih zidova.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 7

Ipak, Verenina glavna obeležja su njena izuzetna senzitivnost i dar da dospe do svakog deteta. U početku Džejkob je delovao uznemireno njenim prisustvom, dok je ona pomno pratila svaki njegov pokret. Tada je shvatila da se u unutrašnjem svetu mladog dečaka događa više nego što bi iko mogao da pomisli. Da li je pao pod surove čini duha nesrećno zazidanog u zidove zamka? Ne bi li spasila poslodavce, ali i sebe, Verena brzo mora da se suprotstavi aveti u čijoj će se nemilosti uskoro i sama naći.

Dužina trajanja filma: 94 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, misterija, triler

Uloge: Emilia Clarke, Marton Csokas, Caterina Murino

Režija: Eric D. Howell

7. jun – Čuvari plaže

U nizu holivudskih rimejkova, da dobije svoju novu verziju na red je stigla i čuvena TV serija “Čuvari plaže”.

Filmski vodič od 1. do 7. juna 8

I ovog puta pratimo spasioca Miča Bjukenona i njegove dogodovštine na plaži i van nje. Priča filma počinje kada se Mič (koga nažalost više ne igra čuveni Dejvid Haselhof, nego bivši rvač Rok) sukobljava s drskim novim regrutom. Zajedno, oni će razotkriti lokalni kriminalni plan koji preti da uništi budućnost zaliva.

Dužina trajanja filma: 117 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: komedija

Uloge: Zac Efron, Alexandra Daddario, Dwayne Johnson

Režija: Seth Gordon

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari