Filmski vodič od 10. do 17. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

Svake sedmice donosimo nove preporuke.

Od 9. do 13. oktobra – Dani norveškog filma – Retrospektiva: Edit Karlmar

Dani norveškog filma, od 9. do 13. oktobra, biće posvećeni rediteljki Edit Karlmar i tom prilikom u Sali Makavejev u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazana retrospektiva koja obuhvata šest igranih filmova ove autorke, od debitantskog „Smrt je milina“ (1949) do poslednjeg „Mladi grešnici“ (1959), u kojem je igrala Liv Ulman, kao i projekciju kratkih i dokumentarnih filmova Edit Karlmar, uz masterklas Jana Erika Holsta.

Večeras u 18.30 biće prikazan Masterklas Jana Erika Holsta i projekcije kratkih i dokumentarnih filmova Edit Karlmar, a u 20.00 film „Osakaćen“.

Petak, u 20.00 „Na sunčanoj strani“.

U subotu u 18.00 „Budale na planini“, a u 20.00 „Pozajmi mi svoju ženu“. U nedelju je na repertoaru u 20 sati film „Mladi grešnici“.

10. oktobar – Lov

Horor avantura „Lov“ prikazuje se u bioskopima od večeras. Mesec koji je u znaku tradicije obeležavanja čuvene večeri poznate kao Noć veštica započinje u horor stilu – uzbudljivim filmom Prey koji će se na bioskopskom platnu naći od 10. oktobra – saopšteno je u najavi i dodato se da nakon hvaljenog filma „Manijak“ iz 2012. godine reditelj Frenk Kalfoun ponovo vraća horor žanru i kroz izmišljeni scenario Dejvida Kogešala, o opstanku tinejdžera na pustom i dalekom ostrvu, iskušava ljubitelje ovakvih filmova.

„Zanimljiva horor avantura „Lov“ prati glavnog lika Tobija (Logan Miller), milenijalca koji nakon gubitka voljene osobe počinje s problematičnim ponašanjem. Njegova majka i savetnik odlučuju da je najbolje rešenje za njega boravak u kampu za preživljavanje na nenaseljenom ostrvu. Tri dana izazova i samoće su pred njim. Ipak, stvari postaju zanimljivije kada shvati da ostrvo nije potpuno pusto i da tamo, zajedno sa svojom majkom živi devojka po imenu Madelin kojoj je ostrvo jedini dom. Dok novom stanovniku pustog mesta opasnost preti na svakom koraku, strah dodatno unosi huk šume u tropskim divljinama čije peščane plažama i stenovite obale, samo prividno deluju primamljivo i egzotično“, istaknuto je u vezi radnje filma.

11. oktobar – „Visoke potpetice

Galerija Kvaka 22 prikazaće film „Visoke potpetice/Tacones lejanos/High Heels“ režisera Pedra Almodóvara u 20 časova, istaknuto je u najavi.

Španski film iz 1991. godine. Film je režirao Pedro Almodovar, koji je napisao i scenario za film. Premijerno je prikazan u Španiji, 23. oktobra 1991. U Visokim potpeticama je evidentan uticaj filmova: Jesenja sonata, Mildred Pirs, Imitacija života i Stela Dalas. Film je bio u konkurenciji za Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja, u kojoj je pak osvojio francusku nagradu „Cezar“.

Radnja filma: Rebeka jedva čeka da se vidi sa majkom, koju nije videla više od petnaest godina. Beki del Paramo se posle višegodišnjeg boravka u Meksiku vraća u Španiju, takođe željna da vidi kćerku. Čekajući majku, Rebeka se priseća svog nesrećnog detinjstva, kada ju je majka potpuno zanemarivala zarad karijere i ljubavnih afera. Premda obe očekuju da će njihov odnos konačno biti izglađen, situacija se dosta komplikuje kada Beki vidi da je Rebekin muž, Manuel, njen bivši ljubavnik. Što je najgore, Manuel se ponovo zaljubljuje u Beki i želi da se razvede od njene kćerke…

http://https://youtu.be/C5rVi91TGNw

11. oktobar – Midsommar

Novi bioskop Zvezda projektovaće u petak u ponoć novi film Arija Astera, reditelja filma „Hereditary“. Povodom radnje filma organizatori su istakli: Par odlazi u Švedsku, u posetu ruralnom mestu gde se održava bajkoviti festival koji slavi leto. Idilični odmor se ubrzo pretvara u noćnu moru kada pagani u narodnoj nošnji zaigraju Užičko kolo.

13. do 16. oktobra – Road Movie

U Muzeju kinoteke, u Kosovskoj 11. nastavlja se prikazivanje filmova iz revije Road Movie od 13. do 16. oktobra. Odabrani su poznati filmovi tog žanra – „Surova zemlja“ (1973) Terensa Malika, „Pariz, Teksas“ (1984) Vima Vendersa, „Bekstvo“ (1972) Sema Pekinpoa, „Mesec od papira“ (1973) Pitera Bogdanoviča, „Divlji u srcu“ (1990) Dejvida Linča…

Filmski vodič od 10. do 17. oktobra 2
Vanishing Point

U nedelja, od 18 sati biće prikazan film Vanishing Point (uloge: Barry Newman i Cleavon Little) (režija: Richard C. Sarafian), potom u 20.30 film The Getaway (uloge: Steve McQueen, Ali MacGraw) (režija: Sam Peckinpah).

Ponedeljak je namenjen za film Badlands od 18 sati, a od 20.30 Paper Moon.

Filmski vodič od 10. do 17. oktobra 3
Wild at Heart

U utorak, u 18 sati biće projektovan film Smokey and the Bandit, a u 20.30 Wages of Fear / Sorcerer (Uloge: (Roy Scheider, Bruno Cremer) (Režija: William Friedkin).

U sredu će biti prikazan film Vima Vendersa u 18 sati Paris, Texas (Uloge: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski) i film Dejvida Linča Wild at Heart u 20.30 (Uloge: Nicolas Cage i Laura Dern).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari