Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

12. oktobar – Ana Karenjina: Sećanja Vronskog

Godina 1904. i rusko-japanski rat. Mandžurija. Glavni hirurg ruske vojne bolnica bolnice, spasava život nekolicini ranjenih oficira, a među njima i grofu Vronskom. Kada sazna za njegov identitet, odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je on odgovoran za tragediju njegove porodice. Hirurg je Sergej Karenjin, jedini sin Ane Karenjine.

Ne gajeći bilo kakve iluzije i ne očekujući odgovore, mladi Karenjin, Vronskom postavlja pitanje koje ga muči celog života: šta je nateralo njegovu majku na kobni čin? Posle kraćeg oklevanja Vronski odlučuje da ispriča svoju priču o tragičnoj ljubavi sa Anom Karenjinom. Vronski se vraća u prošlost, i sa Aninim sinom deli sećanja čiji je zatočenik trideset godina, zapažajući da se ljudi sećaju samo onoga čega žele da se sećaju. Film će imati srpsku premijeru 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a istog dana biće i na programu svih domaćih bioskopa.

Dužina trajanja filma: 98 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rusija/2017

Uloge: Elizaveta Boyarskaya, Kirill Grebenshchikov, Vitaliy Kishchenko

Režija: Karen Shakhnazarov

13. oktobar – Varg Veum: Uspavana lepotica

Ovih dana u Jugoslovenskoj kinoteci održava se Norveška filmska nedelja. Program „Bele noć, mračni dani“ vodi publiku do najsvetlijih i najmračnijih strana Norveške preko filmskih ostvarenja čuvenih norveških pisaca Erlenda Lua i Gunara Stolesena. Iz serijala o detektivu Vargu Veumu biće prikazano nekoliko filmova, kao i knjiga “Varg Veum – Tvoj do smrti” i prevod knjige “Varg Veum – Uspavana lepotica” Gunara Stolesena.

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 2

Film “Varg Veum: Uspavana lepotica” počinje u Kopenhagenu, gde Varg Veum pronalazi 16-ogodišnju prostitutku Lisu, inače ćerku bogatog biznismena. Kada je vrati njenim roditeljima, dobija ponudu njihovih komšija da nađe i Pitera njenog druga.

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: krimi, triler

Država/Godina: Norveška, Danska/2008

Uloge: Trond Espen Seim, Bjørn Floberg, Kathrine Fagerland

Režija: Karen Shakhnazarov

14. oktobar – Maska od kože: Početak

“Maska od kože” je film koji prethodi radnji kultnog ostvarenja “Teksaški masakr motornom testerom”. Film počinje tako što mladu medicinsku sestru otimaju četiri nasilna tinejdžera koji su pobegli iz psihijatrijske ustanove i vode je na put iz pakla. Jedan od njih je osuđen na život prepun tragedija i strahota koje će mu uništiti zdrav razum i pretvoriti ga u čudovište po imenu Lederfejs, a progoni ga poremećeni predstavnik zakona željan osvete.

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 3

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: horor, triler

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Finn Jones, Nicole Andrews, Lili Taylor

Režija: Alexandre Bustillo, Julien Maury

15. oktobar – Moj mali Poni

Televizijski serijal “Moj mali Poni” dobio je svoj film. Na velika platna dolazi poznata šestorka. Budućnost Ekvestrije je u opasnosti kada Storm King napadne Kanterlot s planom da ponijima ukrade čaroliju. U novoj avanturi, poniji kreću na nezaboravan put izvan Ekvestrije, preko čarobnih planina i podmorskih svetova, na kojem će upoznati nove prijatelje i sa njima pokušati da spasu svoj dom.

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 4

Dužina trajanja filma: 99 min

Žanr: animirani

Država/Godina: SAD/2017

Glasovi: Marijana Arandjelović,Jelena Jovičić, Snežana Jeremić,Aleksandra Širkić, Marko Marković, Boris Milivojević, Sara Jo (vokal), Boda Ninković

Režija: Jayson Thiessen

16. oktobar – S. M. A. R. T. potera

Agent privatnog obezbeđenja treba da isprati skupoceni kineski antikvitet iz Šangaja, ali ga čeka zaseda na putu. Kada banda lopova locira pošiljku, tada je i žena koju voli dovedena u opasnost. Kako bi je spasao ali i sačuvao pošiljku, agent treba da nadmudri plan bande i da izbegne šangajsku policiju.

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 5

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: akcija, avantura, krimi

Država/Godina: Kina/2017

Uloge: Orlando Bloom, Lei Wu, Simon Yam

Režija: Charles Martin

17. oktobra – Prokleti pas

Novi domaći film “Prokleti pas” biće premijerno prikazan 17. oktobra u sava centru, a dva dana kasnije stiže u sve domaće bioskope. Scenarista, reditelj i producent ovog ostvarenja je Dragan Pešikan, a glavne uloge igraju Srđan Žika Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović, Maja Lukić, Igor Pervić, Ivan Jevtović, Miloš Vlalukin…

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 6

Obično mi biramo psa, a nekada i pas izabere nas… Izborom jednog psa Aleksandra, Jovana i Marija dolaze u sukob sa kriminalnom bandom koju predvodi Sergej, neumoljivi narko diler. Aleksandrina američka lična karta i FBI propusnica njenog verenika dovode kriminalce u zabunu da je reč o međunarodnoj akciji, a kako su i potkupljeni policajci na strani bande, ove tri devojke ostaju bez izbora i primorane su da uzmu stvari u svoje ruke…

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: akcija, avantura, krimi

Država/Godina: Kina/2017

Uloge: Orlando Bloom, Lei Wu, Simon Yam

Režija: Charles Martin

18. oktobar – Uzavreli grad

U okviru programa “Jugoslovenski socijalizam na filmu” u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 18. oktobra biće prikazan film “Uzavreli grad” Veljka Bulajića. Seljaci i njihove porodice, inženjeri, tehničari, kriminalci i prostitutke našli su se na izgradnji industrijskih postrojenja u Zenici. Osećajući dobro sve želje i preokupacije ovih ljudi, Šiba pokušava da im pomogne, radeći sa predanošću i ljubavlju koja prevazilazi njegovu dužnost.

Filmski vodič od 12. do 18. oktobra 7

Teško je zadovoljiti sve i ostvariti što više u tom uzavrelom gradu i Šiba čini greške, nošen željom da postigne i nemoguće. Velikim naporom, graditelji uspevaju da savladaju stihiju posle pucanja brane, i dok prvo železo teče iz novih peći, Šiba, smenjen zbog učinjenih grešaka, napušta uzavrelu Zenicu.

Dužina trajanja filma: 114 min

Žanr: drama

Država/Godina: SFRJ/1961

Uloge: Dragomir Felba, Ilija Džuvalekovski, Milena Dravić, Olivera Marković, Velimir Bata Živojinović

Režija: Veljko Bulajić

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari