Filmski vodič od 12. do 19. septembra 1Foto: Promo

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

12. septembar – Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali

Film Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsredjuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film Misterije organizma – istaknuto je u vezi radnje ovog filma čije prikazivanj u bioskopima počinje večeras.

12. – 14. septembar – Pride week u Jugoslovenskoj kinoteci

U okviru manifestacije Pride week od 10. do 14. septembra u maloj sali u Uzun Mirkovoj, u Jugoslovenskoj kinoteci, moći će da se vide strani klasici kao što su „Neki to vole vruće“ (1959) Bilija Vajldera ili „Ponoćni ekspres“ (1978) Alana Parkera. Domaći film „Marble Ass“ (1995) Želimira Žilnika, navedeno je u saopštenju za medije.

Filmski vodič od 12. do 19. septembra 2
Foto: Promo

Na repertoaru u četvrtak od 18:00 naći će se film PONOĆNI EKSPRES (VB/SAD, 1978) Midnight Express, u glavnim ulogama Bred Dejvis i Džon Hart, reditelj je Alan Parker.

U petak će biti prikazan film AVANTURE PRISILE KRALJICE PUSTINJE (AU/VB, 1994) The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, isto od 18 časova. Uloge u filmu tumače. Hjugo Viving, Gaj Pirs, reditelj filma: Stiven Eliot.

Subota je namenjena za film SKOK (SAD 1996) Bound, koji će takođe biti projektovan u 18 časova a uloge tumače Đina Geršon i Dženifer Tili, reditelji su: L. Vahovski i A. Vahovski (A. Wachowski)

12. septembar – Dauntonska opatija

Televizijska serija DAUNTONSKA OPATIJA prati živote porodice Kroli i posluge koja je radila za njih, na početku XX veka, u dvorcu smeštenom izvan grada, u eri vladavine kralja Edvarda VII – istaknuto je u vezi radnje istoimenog filma Dauntonska opatija koji od večeras kreće da se prikazuje u bioskopima. Povodom serije je navedeno da je tokom šest sezona, serija je nagrađena sa tri Zlatna globusa, petnaest Emija za “Udarni termin”, 69 Emi nominacija ukupno, što je čini serijom sa najviše nominacija u istoriji Emi nagrada, izvan prostora SAD. Seriji je čak dodeljena i specijalna BAFTA nagrada kao i Ginisov rekord za TV seriju sa najboljim krtikama trenutno.

12. septembar – Mortal Kombat

Filmski vodič od 12. do 19. septembra 3
Foto: Promo

U Novom bioskopu Zvezda u 21 sat biće prikazan film Mortal Kombat. Povodom projekcije filma navedeno je: „za sve one koji vreme dele na pre i posle – pojave ovog velikog akcionog epa iz 1995. Mortal kombat je dramska adaptacija (po mnogima jedna od najgorih svih vremena) kultne borilačke video igre. Ispunjen jeftinim dijalozima, zategnutim helankama i stereotipnim akcionim herojima, ovaj film donosi sve ono što je bilo potrebno jednom prosečnom tinejdžeru da preživi sumoran televizijski pogram devedesetih. Sa Srećnih ljudi prebacivali smo na tuču Džonija i Škorpiona, a umesto Miloševićevih mitinga zamišljali Kitanu i Sonju Blejd u duelu do gole kože, koji se nikad nije desio“.

12. septembar – 12 Angry Men

Filmski vodič od 12. do 19. septembra 4
Foto: Promo

Cafe A7 mini bioskop prikazaće film 12 Angry Men, u 20 časova.

Ovaj klasik iz 1957. godine, smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, snimljen je po istoimenoj drami o dvanaestorici porotnika koji se nakon suđenja maloletnom dečaku za ubistvo oca povlače u svoju prostoriju kako bi doneli odluku od koje će ovom dečaku zavisiti život.

Za snimanje filma korišćena je samo jedna prostorija (soba za porotnike), izuzev kratkog prikaza sudnice i toaleta. U glavnim ulogama: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, John Fiedler, E.G. Marshall, Jack Warden, Ed Binns, Martin Balsam, Jack Klugman, George Voskovec, Robert Webber i Joseph Sweeney – navedeno je u najavi.

12. septembar – Aktivistički bioskop: Mir u naše doba (1988)

Filmski vodič od 12. do 19. septembra 5
Foto: Promo

Dvanestog septembra 1938. Hitler zahteva pravo na samoopredeljenje za Sudetske Nemce u Čehoslovačkoj. U ovom dokumentarcu prikazani su događaji koji su doveli do Minhenskog sporazuma u formi komičnih žurnala (Džon Kliz u ulozi Nevila Čemberlejna). Odluka međunarodne zajednice bila je da napravi ustupak Hitleru, misleći da će na taj način obezbediti mir u Evropi. Bliska budućnost ju je u tome demantovala, navedeno je u najavi filma i dodato da će se projekcija održati na letnjoj pozornici CK13, u Novom Sadu.

13. septembar – Taj mračni predmet želja

Filmski vodič od 12. do 19. septembra 6
Foto: Promo

– Poslednji film Luisa Bunjuela uvodi nas lako, duhovito i pitko u mračni svet koji ne ostavlja prostora razumu, inteligenciji ili bilo kojoj emociji koja nije rođena iz same želje – ukazano je u najavi projekcije filma Taj mračni predmet želja koji će biti prikazan u Novom bioskopu Zvezda od 21 sat. Povodom radnje dela istaknuto je da „život matorom Francuzu postaje muka kada upozna mladu, egzotičnu, još uvek nevinu, špansku lepoticu, plesačicu flamenka koja se sa njim poigrava lakše nego sa kastanjetama. Da bi zadobila ljubav ili je proverila, zavodna Končita ruši granice normalnog i očekivanog i ovaj čudni par opstaje u svetu punom životinjskog i nevinog koji sam kreira“.

19. septembar – Ad Astra

– Astronaut Roj Mekbrajd (Brad Pitt) putuje do same ivice Solarnog sistema u potrazi za svojim ocem (Tommy Lee Jones) koji je nestao i kako bi otkrio misteriju koja preti da ugrozi opstanak naše planete. Tokom putovanja Roj otkriva tajnu koja dovodi u pitanje prirodu ljudskog postojanja, kao i naše mesto u kosmosu – navedeno je o radnji ovog filma koji će se na bioskopskim repertoarima naći od sledećeg četvrtka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari