Filmski vodič od 17. do 23. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

17. novembar- Ceo svet ima nekog osim mene

Jugoslovenska kinoteka zahvaljujući saradnji sa ambasadom Meksika u Srbiji, pred beogradsku publiku po dvanaesti put donosi meksičke filmove. Dani meksičkog filma predstavljaju već značajnu tradiciju i kontinuitet u prezentaciji jedne veoma zanimljive i originalne kinematografije, a i ove godine publika će moći da pogleda izbor premijernih filmova iz najnovije meksičke produkcije.
„Ceo svet ima nekog osim mene“ otvara smotru 17. novembra u 20 sati. Aleksandra je uspešna poslovna žena, umorna od svakodnevnice i propalih ljubavnih afera iz prošlosti. Jednog dana ona upoznaje Mariju, tinejdžerku punu energije i volje za životom. Njih dve se upuštaju u vezu. Ispočetka sve protiče glatko, ali se postepeno se otkrivaju i nepremostive razlike između njih…

Dužina trajanja filma: 95 min
Država/Godina: Meksiko/2012
Žanr: drama
Uloge: Andrea Portal, Tamara Macaraza
Režija: Raul Fuentes

18. novembar- Fantastične zveri i gde ih naći

Film je nastao prema poslednjem delu poznate britanske književnice Dž.K. Rouling, autorke serijala o čarobnjaku Hariju Poteru. Edi Redmejn glumi čarobnjaka Njuta Skamandera, a radnja se događa 70 godina pre početka saga o Hariju Poteru. Naziv novog serijala ujedno je naziv knjige koju je Hari čitao pre odlaska u Hogworts, a koja je obavezna literatura svakog čarobnjaka. Film je do sada dobio samo reči hvale od kritike, a Dž. K. Rouling najavljuje da će imati još četiri nastavka.

 Filmski vodič od 17. do 23. novembra 2

Dužina trajanja filma: 135 min
Država/Godina: SAD, Velika Britanija/2016
Žanr: fantazija
Uloge: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Ezra Miller, Samantha Morton
Režija: David Yates

19. novembar- Vajana

Najnovija 3D sinhronizovana animirana avantura „Vajana“ biće premijerno prikazana u subotu, 19. novembra u 17.30 časova u bioskopu Cineplexx Delta City.
Pre tri hiljade godina, najveći mornari sveta putovali su po širokom Pacifiku i otkrivali brojna ostrva Okeanije. Ali onda, skoro hiljadu godina, njihova putovanja su prestala, i niko, do dan danas, ne zna zašto. Ovo je priča o živahnoj tinejdžerki koja će otploviti na hrabru misiju da spasi svoj narod. Za vreme tog putovanja ona će upoznati nekada moćnog poluboga Mauija, koji će je voditi u njenoj misiji da postane „nalazač puta“. Oni će zajedno putovati po otvorenom okeanu, gde će se susresti s ogromnim vatrenim stvorenjima i neverovatnim preprekama. Usput će Vajana ispuniti nedovršeni zadatak svojih predaka i otkriti ono što je uvek tražila: svoj identitet.

Filmski vodič od 17. do 23. novembra 3

Dužina trajanja filma: 103 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: animirani, avantura
Uloge: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson
Režija: Ron Clements, John Musker

20. novembar- Mistična reka

U ciklusu Velikani svetskog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici od 15. do 20. novembra biće prikazano čak 18 filmova glumca i reditelja Klinta Istvuda. Na programu su čuveni klasici “Dobar, loš, zao”, “Dve mazge za sestru Saru”i drugi poznati naslovi u kojima je Istvud tumačio glavne uloge, kao i oni u kojima je bio i ispred i iza kamere “Jeza u noći”, “Prljavi inspektor Hari”, “Mostovi okruga Medison”, “Devojka od milion dolara”. 
Istvudovo rediteljsko ostvarenje “Mistična reka” okuplja trojicu prijatelja iz detinjstva koji se nisu videli 30 godina, nakon smrti kćerke jednoga od njih. Boston, sredina sedamdesetih godina. Trojica dečaka, Šon, Džimi i Dejv, bezbrižno se igraju dok njihovu igru ne prekine nekoliko nepoznatih muškaraca. Predstave se kao policajci, otmu Dejva, zaključaju ga u podrum i nekoliko dana ga siluju. Tridesetak godina kasnije, oni i dalje žive u Bostonu, svi su oženjeni, Džimi je vlasnik prodavnice, Šon je policijski detektiv, a Dejv je radnik, koga je dečija tragedija zauvek obeležila.
Jednoga dana, Džimijeva najstarija ćerka pronađena je ubijena u obližnjem parku. Prilikom policijske istrage otkrivaju se neke pojedinosti

Filmski vodič od 17. do 23. novembra 4

Dužina trajanja filma: 138 min
Država/Godina: SAD/2003
Žanr: drama, triler
Uloge: Šon Pen, Tim Robins, Kevin Bejkon
Režija: Klint Istvud

21. novembar- Požar na moru

Ko je propustio da pogleda potresno ostvarenje “Požar na moru” na Slobodnoj zoni, aktuelni berlinski pobednik biće prikazan 21. i 22. novembra u Art bioskopu Kolarac. Čuveni dokumentarista Đanfranko Rosi prati preplitanje sudbina izbeglica iz Afrike i ribarske porodice na ostrvu Lampeduza koje je prva stanica izbeglicama na putu ka slobodi. Kroz slike pune poetskog značenja, Rosi osvetljava odvojene svetove, povezujući ih kroz lik doktora i kroz motiv mora, koje neke hrani, a druge ubija. Ovaj film gradi novu perspektivu katastrofe i ne dozvoljava da status kvo ostane neistražen.

Filmski vodič od 17. do 23. novembra 5

Dužina trajanja filma: 109 min
Država/Godina: Itallija/2016
Žanr: dokumentarni
Režija: Đanfranko Rozi

22. novembar- Putevi Kjarostamija

Sudabe Babagap je iranska pesnikinja, teoretičarka filma i autorka dokumentarnih filmova, od kojih je najpoznatiji “Nojeva barka”, višestruko nagrađivan na mnogim festivalima. Počasni je doktorant iz oblasti dokumentarnog filma. Širom sveta drži predavanja o iranskom dokumentarnom filmu, poeziji i literaturi. Po prvi put u javnosti ona će 22. novembra u Domu kulture Studenstki grad govoriti o filmskom opusu Abaza Kjarostamija, nedavno preminulog velikana svetskog filma. Predavanje pod nazivom “Večna poetika puteva” pratie će projekcija filma “Putevi Kjarostamija”. U ovom dokumentarcu slavi iranski reditelj, koji je nedavno preminuo, bavio se pitanjem moći pejzaža. 

Filmski vodič od 17. do 23. novembra 6

Dužina trajanja filma: 32 min
Država/Godina: Iran/2005
Žanr: dokumentarni
Režija: Abas Kjarostami

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari