19. oktobar- Sneško

Dugoočekivana ekranizacija bestseler romana “Sneško” Jua Nesebea stigla je u domaće bioskope. Film govori o Nesbeovom omiljenom junaku Hariju Huleu. Glavni detektiv elitnog kriminalističkog odeljenja počninje da istražuje nestanak žrtve prvog snežnog dana. Vremenom ovaj policajac moraće da poveže deceniju stare slučajeve s brutalnim novim, ukoliko želi da nadmudri serijskog ubicu i ovo nezamislivo zlo pre nego što sneg ponovo počne da pada.

U glavnim ulogama su Majkl Fasbender, Rebeka Ferguson, Šarlot Gejnsburg, Kloi Seveni, Val Kilmer i DŽej Kej Simons, dok režiju potpisuje Tomas Alfredson („Limar, krojač, vojnik, špijun“, „Pusti pravog da uđe“).

Dužina trajanja filma: 119 min

Žanr: krimi, triler

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Uloge: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons

Režija: Tomas Alfredson 

20. oktobar- Prijateljice u istini i laži

Međunarodni festival komedije Comedy fest, drugi po redu, održava se do 22. oktobra u Dvorani Kulturnog centra, Cineplexxu BIG i Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao i u bioskopu Arena u Novom Sadu. Na programu će se naći deset premijernih naslova od koji bar polovina neće imati kasniju bioskopsku distribuciju, a fokus ovogodišnje selekcije je na evropskoj filmskoj komediji koja u poslednjih nekoliko godina doživljava pravi procvat.

U DKC-u 20. oktobra na programu je belgijska komedije “Prijateljice u istini i laži”. Film govori o četiri prijateljice. Jedna je u predbračnoj histeriji, druga ima krizu srednjih godina, trećoj je verenik gej, četvrtoj smeta dosadan i uređen život…

Dužina trajanja filma: 96 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Belgija/2017

Uloge: Jenifer Bartoli, Brigitte Fossey

Režija: Joaquin Mazon 

21. oktobar- Bakuta lakog morala

 

Na programu Comedy Fest-a 21. oktobra u bioskopu Cineplexx BIG je najgledanija ruska komedija “Bakuta lakog morala”. Majstor za prerušavanje Sanja zamerio se pogrešnim osobama. Sada ga jure neki vrlo zli i naoružani ljudi. Sanja odlučuje da se primiri u liku svoje prestarele rođake.

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Rusija/2017

Uloge: Natalya Ionova, Filipp Kirkorov

Režija: Marius Balchunas 

22. oktobar – Policija, pridev

Program Dani rumunskog filma, koji predstavlja presek savremene rumunske kinematografije, održava se od 19. do 22. oktobra u Jugoslovesnskoj kinoteci. Za 22. oktobar zakazana je projekcija filma “Policija, pridev” koji je 2009. godine dobio nagradu žirija u selekciji Izvestan pogled Kanskog festivala.

Kristi je policajac koji odbija da uhapsi mladića koji nudi hašiš dvojici njegovih kolega. “Ponudu” kažnjava zakon. Kristi veruje da će se zakon promeniti. Ne želi da život mladog čoveka, za koga smatra da je neodgovoran, bude teret njegovoj savesti. Za njegovog starešinu reč savest ima drugo značenje.    

Dužina trajanja filma: 115 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rumunija/2009

Uloge: Dragos Bucur, Vlad Ivanov

Režija:  Corneliu Porumboiu

23. oktobar- Geostorm

 

U domaćim bioskopima ovih dana daje se još jedan novi nalsov. U pitanju je film “Geostorm”, koji govori o globalnoj katastrofi epskih razmera. Kada katastrofalne klimatske promene počnu ugrožavati opstanak Zemlje, svetske vođe se ujedinjuju i odlučuju da stvore veliku mrežu satelita oko planete, koji će kontrolisati klimu i čuvati stanovništvo celog sveta.

Nakon uspešnog čuvanja Zemlje dve godine, nešto krene po zlu. Dva brata će morati da reše kvar pre nego što sateliti za kontrolu vremenskih uslova stvore oluju epskih razmera koja će u par sati izbrisati sve i svakog na Zemlji.

Dužina trajanja filma: 110 min

Žanr: akcija, naučna-fantastika, triler

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Gerard Butler, Abbie Cornish, Ed Harris, Andy Garcia, Jim Sturgess

Režija: Dean Devlin, Danny Cannon

24. oktobar- Demoni

 

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 20. do 29. oktobra ide program Britanski film. Povod je 180 godina diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Republike Srbije. Publika ovih dan ima priliku da pogleda neke od najvažnijih ostvarenje nastalih na Ostrvu. Na programu 24. oktobra je kultni film “Demoni” Kena Rasela (kod nas je išao i sa prevodom “Đavoli iz Ludona”, kako nosi naslov i romana Oldusa Hakslija po kome je prvo napravljena predstava a zatim i film).

Film govori o liberalnom svešteniku u Francuskoj u 17. veku, koji je zbog svog odnosa sa ženama bio nepopularan među katoličkim sveštenstvom i koji je zbog svojih političkih stavova postao neprijatelj kardinalu Rišeljeu. Izopšten je iz crkve i optužen da je sarađivao sa đavolom i imao seksualne odnose sa kaluđericama u gradskom manastiru, a naročito sa sestrom Žan, nezadovoljnom, grbavom kaluđericom, zaljubljenom u njega.

Dužina trajanja filma: 107 min

Žanr: drama, istorijski

Država/Godina: Velika Britanija/1971

Uloge: Vanessa Redgrave, Oliver Reed, Dudley Sutton, Max Adrian, Gemma Jones

Režija: Ken Russell 

25. oktobar – Suspiria

U Novom bioskopu Zvezda  21. oktobra počinje ciklus Phobos posvećen horor filmu u najširem obliku tog žanra. Na programu su ostvarenja subverzivnih podžanrova, arthaus pretenzija, giallo stilizacijem… a projekcije su rezervisane za termin od 22 sata i ponekad od ponoći. Za 25. oktobar planirane su projkecije filmova kultnog italijanskog autora Daria Arđenta. Na programu su “Suspiria” i “Tenebre”.

“Suspiria” je prvi deo trilogije “Tri majke” i inspirisan je knjigom Tomasa de Kvinsija “Suspiria de profundis” (Znakovi iz dubine). Film govori o mladoj balerini koja dolazi na prestižnu baletsku akademiju gde otkriva da iza serije ubistava stoji nešto daleko grešnije.

Dužina trajanja filma: 92 min

Žanr: horor

Država/Godina: Italija/1977

Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci

Režija: Dario Argento

*Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama