Filmski vodič od 2. do 8. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

2. novembar – Ada za gradonačelnicu

Festival angažovanog filma Slobodna zona ovih dana uporedo traje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na programu je više od 45 ostvarenja koji se bave važnim društvenim temama. “Ada za gradonačelnicu” jedan je od filmova koje je selektovao Teofil Pančić, ovogodišnji gost selektor. Film prati život Ade Kolau tokom jedne godine, od vremena kada je organizovala antiiseljenički marš u Barseloni, pa dok nije osvojila mesto gradonačelnice.

Intimni dnevnik, koji sadrži i njene lične snimke, daje nam privilegovani uvid u unutrašnjost rada platforme za nove građane, otkriva nam neverovatno putovanje gde su dve preovlađujuće teme objedinjene: istorijska pobeda političkih promena koje nastaju na jugu Evrope, i unutrašnja borba osobe da ne postane ono što je toliko puta kritikovala. Film je na programu 2. novembar u 17 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Dužina trajanja filma: 86 min

Žanr: dokumentarni

Država/Godina: Španija/2016

Uloge: Ada Colau, Sergio Espin, Nikita Bashmakov, Ignasi Sans, Luca Alemany

Režija: Pau Faus

3. novembar – Muškarci ne plaču

U okviru regionalnog programa na Slobodnoj zoni biće prikazan film “Muškarci ne plaču”, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Karlovim Varima. Oružani konflikti iz 1990-tih nisu samo vidno uništili bivšu Jugoslaviju, već i ostavili najdublje rane u sećanju svakog od zaraćenih naroda.

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 2

Broj interpretacija te sumorne prošlosti direktno je proporcionalan broju pogođenih zemalja. Stoga je teško očekivati apsolutnu harmoniju kad se manje od dve decenije nakon završetka rata u udaljenom planinskom hotelu okupi raznolika grupa veterana kako bi učestvovali na terapiji koja traje nekoliko dana. Izvanredno režirana drama nosi poruku da moramo naučiti kako da oprostimo sebi pre nego što steknemo mogućnost da opraštamo drugima.

Dužina trajanja filma: 98 min

Žanr: drama

Država/Godina: BiH, Slovenija, Nemačka, Hrvatska/2017

Uloge: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Ðuričić, Izudin Bajrović

Režija: Alen Drljević

4. novembar – Družina iz džungle

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu ovih dana se održava festival posvećen najmlađim ljubiteljima sedme umetnosti – Kids fest. Na programu su animirani, igrani i dokumentarni filmovi namenjeni najmlađima. U Beogradu se filmovi prikazuju u Dečjem kulturom centru i bioskopima – Roda, Fontana, Tuckwood i Cine Grand Capitol Park. Jedan od glavnih nalsova ove smotre je “Družina iz džungle”.

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 3

Moris možda izgleda kao pingvin, ali on je pravi tigar iznutra! Iako su ga odgajili tigrovi, on je najsmotaniji Kung fu majstor ikada. Zajedno sa svojim prijateljima, namerava da održi red i pravdu u džungli, kao što je njegova majka održavala pre njega. Ali, to će biti teško, jer zla koala želi da uništi džunglu jednom zauvek uz pomoć svoje vojske babuna.

Dužina trajanja filma: 97 min

Žanr: animirani, komedija, avantura

Država/Godina: Francuska/2017

Režija: David Alaux

5. novembar – Čudovišta iz moje porodice

Prošle nedelje u domaće bioskope stigao je animirani film “Čudovišta iz moje porodice”. Porodica Višboun je daleko od srećne porodice. Mama Ema, vlasnica je knjižare koja je u velikim dugovima. Tata Frank je ozbiljno preopterećen poslom i trpi svakodnevnu torturu svog šefa, kćer Fej je samosvesna tinejdžerka zaokupljena prvom srednjoškolskom simpatijom, a genijalca Maksa maltretiraju vršnjaci u školi. I tu nije kraj.

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 4

Na maskenbalu zla veštica Baba Jaga pretvara ih sve u čudovišta! Ova čudovišna porodica mora da juri vešticu po celom svetu kako bi skinula prokletstvo. Tokom ove avanture porodica Višboun upada u nevolje s pravim čudovištima kao i samim grofom Drakulom koji iskazuje Emi svoju besmrtnu ljubav. U ovom slučaju, avantura života i put do porodične sreće otežan je zamkama i oštrim zavojima i oštrim zubima.

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: animirani, komedija, avantura

Država/Godina: Nemačka/2017

Režija: Holger Tappe

6. novembar – Najhrabriji

Film je zasnovano na istinitoj priči jedne jedinice lokalnih vatrogasaca koji su postali jedan od najvažnijih elitnih vatrogasnih timova u SAD. Oni se ne plašđe opasnosti, nego čuvaju domove Amerikanaca i uvek su usredsređeni na gašenje vatre, najavljuju distributeri ovo ostvarenje u kome igra veliki broj holivudskih glumaca (Džoš Brolin, Džef Bridžis, Dženifer Konoli…).

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 5

Dužina trajanja filma: 133 min

Žanr: drama, akcija

Država/Godina: Nemačka/2017

Uloge: Miles Teller, Jennifer Connelly, Jeff Bridges, Taylor Kitsch

Režija: Joseph Kosinski

7. novembar – Tragovi u snegu

“Tragovi u snegu” je još jedan triler koji se nalazi na repertoarima domaćih bioskopa. Radnja filma vrti se oko silovane i ubijene tinejdžerke u indijanskom rezervatu u Vjomingu. Kada Kori Lambert otkrije telo u divljini Vind River Indijan rezervata, FBI šalje svog agenta Džejn Baner kako bi istražila ubistvo. Budući da ona nije spremna za uslove zime u Vjomingu, ona moli Korija da joj pomogne u istraživanju.

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 6

Dužina trajanja filma: 107 min

Žanr: akcija, krimi, misterija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Jon Bernthal, Elizabeth Olsen, Jeremy Renner

Režija: Taylor Sheridan

8. novembar – Matilda

U domaćim bioskopima na programu je film “Matilda” koji je podigao veliku prašinu u Rusiji zbog svoje teme. Reč je kontroverznoj ljubavnoj priči između primabalerine Boljšoj teatra Matilde Kšesinskaje i poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Filmski vodič od 2. do 8. novembra 7

Distributeri film najavljuju kao priču o naličju ruskog carskog dvora, poslednjim danima najveće moderne svetske imperije, ali i o baletu, stvaranju čuvenog Boljšoj teatra i ljubavi koja nikada ne umire.

Dužina trajanja filma: 108 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rusija/2017

Uloge: Michalina Olszanska, Lars Eidinger, Luise Wolfram

Režija: Aleksey Uchitel

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari