Filmski vodič od 23. do 29. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

23. novembar – Ubistvo svetog jelena

Na repertoare domaćih bioskopa od ove nedelje je i novi film grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Ovaj majstor crne komedije koji je postao svetska rediteljska zvezda nakon ostvarenja “Jastog” ovaj put potpisuje psihološki triler “Ubistvo svetog jelena”.

Film govori o pokušaju tinejdžera da genijalnog hirurga uvede u svoju disfunkcionalnu porodicu. U glavnoj ulozi je Kolin Farel, dok njegovu suprugu glumi oskarovka Nikol Kidman. Inače, Farale, koji je Lantimosom sarađivao i na filmu “jastog” nominovan je za evropskog Oskara za najboljeg glumca, a priznanjima Evropske akademije može se nadati i sam reditelj.

Dužina trajanja filma: 121 min

Žanr: drama, horor, misterija

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Uloge: Nicole Kidman, Alicia Silverstone, Colin Farrell

Režija: Yorgos Lanthimos

24. novembar – Fokstrot

Festival autorskog filma počinje 24. novembra projekcijom film izraelskog reditelja Šamuela Maoza „Fokstrot“ koji je nagrađen Gran prijem u Veneciji. Maoz je inače dobitnik “Zlatnog lava” za film “Liban” 2009. “Fokstrot” je film koji prikazuje tragični ples čoveka i njegove sudbine. Priča o ocu i sinu, koji, uprkos daljini i razdvojenosti, menjaju sudbine jedan drugome.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 2

Porodična tragedija komponovana u tri čina. U prvom, vidimo Majkla i Dafnu skrhane, kada dobiju vest da im je sin Jonatan poginuo na vojnom položaju. U drugom, pratimo samog Jonatana na opasnom kontrolnom punktu u pustinji, svedoci smo njegovih nedoumica, strahova, odnosa prema ocu. U trećem činu, vraćamo se roditeljima šest meseci nakon pogibije sina – te tragedije kojoj je, pokazaće se, nehotice doprineo i njegov otac…

Dužina trajanja filma: 108 min

Žanr: drama

Država/Godina: Izrael, Švajcarska, Nemačka, Francuska/2017

Uloge: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray

Režija: Samuel Maoz

25. novembar – Bez ljubavi

Na programu FAF-a je i novi film Andreja Zvajginceva “Bez ljubavi”, kome se smeše važne nagrade Evropske filmske akademije, ali i američki Oskar. Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda braka. Konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za novi život: Boris sa svojom mladom i trudnom devojkom, a Ženija sa svojim bogatim ljubavnikom, koji želi da se oženi.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 3

Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina Aljošu, sve dok ne nestane. Zvjagincev, reditelj, smatra Fjodora Dostojevskog vrlo važnom figurom koja ga je vodila kroz život. Verovatno je i zato preispitivanje porodice u ovom filmu tako sugestivno i sveobuhvatno.

Dužina trajanja filma: 128 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rusija/2017

Uloge: Yanina Hope, Maryana Spivak, Aleksey Rozin

Režija: Andrey Zvyagintsev

26. novembar – Hepiend

U okviru glavnog programa Festivala autorskog filma biće prikazan i novi film Mihaela Hanekea. “Hepiend” je drama o imućnoj francuskoj porodici koja živi „pod staklenim zvonom“ u severnoj Francuskoj, nesvesna ljudske bede koja je prisutna u migrantskim kampovima oko lučkog grada Kale, nekoliko kilometara od njihovog doma. Iako se Žan Luj Trentinjan povukao iz sveta filma 2003., on isključivo prihvata angažmane na Hanekeov poziv, jer smatra da je reč o najvažnijem živom reditelju.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 4

Dužina trajanja filma: 107 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz

Režija: Michael Haneke

27. novembar – Kad dan nije imao ime

Novi film Teone Mitevske u središtu ima istinit događaj koji je pre četiri godine potresao Makedoniju. Dan pre Uskrsa 2012, precizno poređana tela četiri tinejdžera, svako sa po rupom od metka u glavi, pronađena su blizu jezera u okolini Skoplja. Oni su samo išli na pecanje… Nacija je bila šokirana. Glasine su se raširile. Inspirisan istinitim događajima, film preispituje međunacionalne i kulturološke tenzije koje postoji na tlu Makedonije, ali i celog Balkana.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 5

Dužina trajanja filma: 84 min

Žanr: drama

Država/Godina: Makedonija, Slovenija, Belgija/2017

Uloge: Leon Ristov, Hanis Bagašov, Dragan Miševski

Režija: Teona Strugar Mitevska

28. novembar – Mraz

„Mraz“ je priča o Rokasu, litvanskom mladiću u svojim dvadesetim, koji želi da razume rat kako bi razumeo svoj narod. U konvoju koji prevozi humanitarnu pomoć iz Litvanije u Ukrajinu sreće par novinara, čoveka i ženu, sa kojima nastavlja svoje putovanje. U toku puta, ovaj trio će biti prinuđen da prevaziđe svoje psihološke barijere i izgradi jak odnos koji će biti njihov jedini oslonac u metežu rata.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 6

Dužina trajanja filma: 84 min

Žanr: drama

Država/Godina: Litvanija, Francuska, Ukrajina/2017

Uloge: Andrzej Chyra, Lyja Maknaviciute, Mantas Janciauskasi Vanessa Paradis

Režija: Sharunas Bartas

29. novembar – Vojnici. Priča iz Ferentarija

Rediteljka Ivana Mladenović, rođena u Kladovu, već neko vreme gradi svoju filmsku karijeru u Rumuniji. Na FAF-u će publika imati priliku da pogleda njen novi film “Vojnici. Priča iz Ferentarija”, koji je prikazan na festivalima u Torontu i u San Sebastijanu. Adi (40), stidljivi i introvertni antropolog, koga je nedavno napustila devojka, seli se u Ferentari, najsiromašniju oblast Bukurešta.

Filmski vodič od 23. do 29. novembra 7 

Želi da proučava muziku manele,”pop muziku” romske zajednice. Dok radi na svom projektu, Adi upoznaje Alberta, bivšeg zatvorenika, koji pripada svetu čije zakone življenja on nikada neće razumeti. Malo po malo, njihova neobavezna druženja pretvaraju se u nešto dublje…

Dužina trajanja filma: 118 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rumunija, Srbija, Belgija/2017

Uloge: Dan Bursuc, Sorin Cocis, Ceyar Grumarescu

Režija: Ivana Mladenović

*Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari