Filmski vodič od 27. februara do 5. marta 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

27. februar – Ciklus filmova Ane Karine

Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova Ane Karine, zvezde francuskog novog talasa. Karina, danskog porekla, bila je francuska glumica, rediteljka i scenaristkinja, žena i muza reditelja Žan-Lika Godara. Godar je jednom rekao da je za dobar film potreban pištolj i devojka. Kada je u pitanju Ana Karina, dovoljna je samo devojka. Urednica ovog ciklusa je Tara Lekić.

Program:

19.00 Žena je žena (1961)

Radnja se vrti oko Anđele, egzotične plesačice, i njenog ljubavnika Emila. Anđela želi dete, a Emil odbija da popusti. Emilov najbolji prijatelj Alfred takođe je zaljubljen u Anđelu, a ona je spremna na sve ne bi li došla do svog cilja, pa čak i da regrutuje Alfreda kao oca. Film je vrtoglav je sklad boja, komike i muzike, i Karinin i Godarov prvenac.

21.00 Ludi Pjero (1965)

Nezadovoljan brakom i životom, Ferdindand sreće Marianu, bebisiterku, svoju bivšu ljubavnicu. Njih dvoje sedaju u kola i otpočinje veliko putovanje na kraj noći, puno političkih zavera, oružja, neočekivanih susreta, ali i bučnih rasprava, prekida, citata Artura Remboa i lomljenja srca. Godarovi likovi su pesnici i avanturisti, ali pre svega, oni su zaljubljeni.

27. februar – Mali Džo

Alis je samohrana majka posvećena uzgajanju biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih vrsta. U njoj se uzgaja poseban cvet koji je ne samo lep već ima i terapeutsko dejstvo. Naime, ako se drži na idealnoj temperaturi, adekvatno prehranjuje i ako se sa njim redovno razgovara, cvet osobu koj ga poseduje čini srećnom.

Protiv pravila kompanije junakinja odnosi jedan ovakav cvet kući kao poklon svom sinu tinejdžeru Džou. Cvet nazivaju Mali Džo. Alis, međutim, ubrzo počinje sumnjati da cvet i nije tako bezopasan kao što njegov nadimak sugeriše – ukazano je povodom ovog filma koji se od večeras prikazuje u bioskopu Kombank dvorane.

27. februar – Bioskop Mala sloboda: Rutger Hauer & Joan Chen

Dva kultna distopijska B klasika sa jednim od najvećeih careva filma generalno. Krv suze i znoj u godinama posle apokalipse – tako su organizatori najavili projekcije filmova koje će večeras biti prikazane u MKC Kombinat -u, prema sledećem rasporedu: u 19 sati – SALUTE OF THE JUGGER [BLOOD OF HEROES] (1989), režiser David Webb Peoples. U 21 sat – WEDLOCK (1991) režiser Lewis Teague.

Upad dž, vidimo se u mraku…

28. februar – Gledamo zajedno „Promare“

U Radionici Sakurabana — Dom omladine Beograda u 18 sati biće prikazan anime „Promare“ .

KOLIKO: ulaz besplatan – ukazano je u najavi događaja i dodato da je u pitanju: film iz 2019. godine iza kojeg stoje studio Trigger i XFLAG. Za režiju je zaslužan Imaiši Hirojuki, a za scenario Nakašima Kazuki, koje neki od vas sigurno znaju po drugim, verovatno najpoznatijim ostvarenjima nastalim u okviru studija Trigger, „Tengen Toppa Gurren Lagann“ i „Kill la Kill“. Film odiše istom sjajnom energijom, akcijom i blistavim bojama na koje ste navikli kod prethodna dva ostvarenja.

Filmski vodič od 27. februara do 5. marta 2

Trideset godina pre odigravanja radnje filma dogodilo se Paljenje – iznenadna mutacija koja čini da pojedini ljudi budu prvo spontano zapaljeni, a potom i dobiju sposobnost da kontrolišu plamen. Međutim, mutacija je bila toliko nekontrolisana da je polovina planete bila spaljena.

Danas u samostalnom gradu-republici, Promepolisu, imamo naciju koja se bori protiv Paljenika i pokušava da nađe način da planetu ponovo učini bezbednim mestom za ljude. Nažalost, sreću im kvare teroristi Paljenika nazvani Besne paljevine čiji je vođa Lio Fotia. Srećom, tu je grupa hrabrih Spasilaca od Paljenja u kojoj se nalazi i naš naloženi junak Galo Timos koji je hrabar koliko je i tupav. Neizbežni susret Lioa i Galoa dovodi do preispitivanja svega onog u šta celo čovečanstvo veruje da je istina, i pokazuje nam da svaka priča ima dva lica. U najavi je ukazano i to da će pre filma biti vođena kratka diskusija, a takođe ćemo pustiti dve epizode koje prethode filmu.

28. februar – Reži

Vrelo leto na ulicama Beograda. Reži prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život, ukazano je povodom filma Reži koji se od sutra prikazuje u Kombank dvorani.

Od 29. februara do 8. marta – Jugoslovenska kinoteka: Fest klasik 2020

Već tradicionalni program Fest klasik ponudiće publici od 29. februara do 8. marta u Jugoslovenskoj kinoteci niz bisera svetske kinematografije, među kojima čak pet digitalno restauriranih ostvarenja otkupljenih samo za prikazivanje na festivalu. Među njima su italijanska komedija i drama „Mimi metalac“ (1972) Line Vertmiler, zatim „Krik“ (1957) velikana svetske kinematografije Mikelanđela Antonionija, kao i kultni „Nebo nad Berlinom“ (1987) Vima Vendersa, ukazano je u saopštenju za medije i dodato da će: prava poslastica za filmofile biti „Apokalipsa danas: Finalna verzija“ (2019).

Filmski vodič od 27. februara do 5. marta 3

Proslavljeni reditelj i scenarista Frensis Ford Kopola uradio je završni rez tačno četiri decenije nakon premijere. Finalna verzija traje gotovo tri i po sata i biće prikazana na zatvaranju Fest klasika 8. marta. Sloganom „Skupljači emocija“ 48. Fest odaje počast velikom glumcu Bekimu Fehmijuu (1936-2010), čiji je lik Belog Bore iz čuvenih „Skupljača perja“ na plakatu predstojećeg festivala, a posvećen mu je i deo programa Fest klasik u kojem će biti prikazano sedam njegovih filmova domaće i strane produkcije. Specijalno za ovu priliku Fest je nabavio film „Dozvola za ubistvo“ (1975), u kojem je Bekim Fehmiu igrao uz Dirka Bogarta i Avu Gardner.

U okviru programa Fest klasik biće održana retrospektiva filmova Nede Arnerić, velike zvezde srpskog i jugoslovenskog filma koja je ostvarila i zapaženu međunarodnu karijeru, a preminula je prošlog meseca u Beogradu u 67. godini. Od 29. februara do 8. marta u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11 (u terminu od 18 sati) biće prikazan izbor od devet ostvarenja iz njenog bogatog opusa. Ekskluziva ovog programa je francuski film „Malo, mnogo, strastveno“ (1971) reditelja i scenariste Roberta Enrika, koji je Fest otkupio za otvaranje retrospektive.

Repertoar: http://www.kinoteka.org.rs/programi/fest-klasik-2020/

1. mart – Premijera filma MATER – 48. FEST Beograd

Nakon svetske premijere na prestižnom Black Nights filmskom festivalu u Talinu, debitantski igrani film Jure Pavlovića ostvariće svoju srpsku premijeru na FESTU u okviru glavnog takmičarskog programa, u bioskopu Kombank dvorane.

Filmski vodič od 27. februara do 5. marta 4

Povodom filma je ukazano: U ovoj beskompromisnoj psihološkoj drami, Jasna se vraća u rodno mesto kako bi zbrinula bolesnu majku. Međutim, Jasnino strpljenje i dobrota nisu uzvraćeni, te je primorana da se suoči sa složenom i narušenom dinamikom odnosa sa majkom. MATER je tinjajuća refleksija o gubitku, opraštanju i bolu, primer provokativnog i bolno iskrenog nezavisnog filmskog ostvarenja.

5. mart – Nevidljivi čovek

Ono što ne vidiš ne može te povrediti. Dobitnica nagrade Emi, Elizabet Mos, u glavnoj je ulozi u zastrašujućoj modernoj priči inspirisanoj klasičnim monstruoznim likom.

Zarobljena u nasilnoj vezi sa bogatim i briljantnim naučnikom koji je kontroliše, Sesilija Kes beži u gluvu noć kako bi se sakrila. U tome joj pomaže sestra, prijatelj iz detinjstva i njegova ćerka tinejdžerka. Sesilija dobija vest o samoubistvu bivšeg dečka koji je zlostavljao i shvata da joj je ostavio ogromnu količinu svog bogatstva, ali počinje da sumnja da je njegova smrt prevara. Niz jezivih slučajnosti postaje smrtonosan i preteći za ljude koje ona voli. Sesilija će očajnički pokušati da dokaže da je proganja neko koga niko ne može da vidi, istaknuto je povodom filma koji od sledećeg četvtka kreće da se prikazuje u domaćim bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari