Filmski vodič od 5. do 12. decembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

 

5. – 8. decembar – 11. Merlinka filmski festival

– Od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda održaće se 11. Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ koji ove godine ima francuski fokus. Za četiri dana festivala u tri sale Doma omladine Beograda biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike – istakli su organizatori. 

Oni su najavili da festival u četvrtak, 5. decembra u 21:00 otvara švedsko-gruzijsko-francuski film „I onda smo plesali“, švedskog reditelja Levana Akina koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za nagradu Oskar i nominovan za nekoliko Evropskih filmskih nagrada. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Mary. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Na festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu „Portret dame na vatri“, rediteljke Celine Sciamme koju domaća publika pamti po filmovima „Tomboy“ i „Moj život kao tikvica“. „Portret dame na vatri“ dešava se u Francuskoj 1770. godine kada slikarka Marianne treba da naslika portret za Heloise bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Festival zatvara francuska komedija „Sjajni škampi“ koja je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima. U ovoj priči olimpijski šampion Matthias biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Englesko/francuski reditelj i glumac Antony Hickling biće gost ovogodišnjeg Merlinka festivala u okviru kog će biti organizovana retrospektiva njegovih filmova „Jedan duboki uzdah“, „Mali gej dečko“, „Gde konji odlaze da umru“ i „Frig“. Takođe, Antony Hickling će uz pomoć francuskog glumca Gaëtana Vettiera održati masterclass na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima.

Iz programa izdvajamo dobitnika Queer lava u Veneciji, čileanski film „Princ“, američki „Divlje noći sa Emili (Dikinson)“, austrijski „Erik i Erika“, meksički „Nije vam ovo Berlin“, brazilski „Sokrat“, južnoafrički „Kanarinac“, vijetnamski „Song Lang“, dokumentarce „Galor“, „Džonatan Agasi me je spasio“, „Dok nas pornić ne rastavi“, „Gej hor, duboki jug“ i „Stvaranje Montgomerija Klifta“. Projekciju dokumentarnog filma „Stvaranje Montgomerija Klifta“ pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci od 2. do 4 decembra kao uvod u Merlinka festival.

4. – 8. decembra –  6. Pančevo Film FestivalFilmski vodič od 5. do 12. decembra 2

4. Pančevo Film Festival je međunarodni takmičarski filmski festival koji je juče otvoren filmom Moj jutarnji smeh, i traje do 8. decembra. Repertoar možete pogledati na linku:  bit.ly/6PAFF2019Satnica . Filmovi će biti prikazivani na lokacijama Kulturni Centar Pančeva | Apolo Dvorana | Štab Pogon – ukazano je u najavi festivala i dodato da je Pančevo Film Festival organizovan od strane istoimenog udruženja građana, a u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo. Festival je podržan od strane Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

4. decembar – Profesori dileri

Filmski vodič od 5. do 12. decembra 3Komedija Profesori dileri od večeras je na repertoaru bioskopa Kombank dvorane, a radnja filma glasi: „Prijatelji od školskih dana, Pedro, Arturo i Elihijo su trojica visokokvalifikovanih profesora univerziteta koji su usled ekonomske krize ostali bez posla. Bez posla i bez novca, njih trojica dolaze na ideju kao odgovor na sve njihove probleme: projekat na kojem Pedro već godinama radi – multivitamin koji omogućava da se zabavljaš celu noć bez nuspojava. Uz pomoć Anabel, advokatice koja je zaposlena na benzinskoj pumpi, i Hote, studentkinje koja je više zainteresovana za zabavu nego knjige, ova tri profesora će se naći u svetu noćnih klubova i sumnjivih poslova, nadajući se da će pronaći tržište za svoje novo opijat-čudo. Ipak, čini se da, diplomirani ekonomista, hemičar i filolog, nisu uopšte kvalifikovani na ono što ih na tom putu čeka“.

http://kombankdvorana.rs/profesori-dileri

5. decembar – Zaleđeno kraljevstvo 2Filmski vodič od 5. do 12. decembra 4

Animirani film Zaledjeno kraljevstvo 2 nalazi se na bioskopskim repertoarima širom Srbije a radnja filma se bavi pitanjem: „Zašto je Elza rođena sa čarobnim moćima, i dok je odgovor na to pitanje doziva ali i preti kraljevstvu, zajedno sa Anom, Kristofom, Olafom i Svenom upustiće se na opasno ali i izvanredno uzbudljivo putovanje. U “Zaleđenom kraljevstvu” Elza se pribojavala da su njene moći previše jake za svet. U “Zaleđenom kraljevstvu 2” mora verovati da su dovoljne“.

https://youtu.be/30rNn44-dhc

5. decembar – Ladies Night uz film Prošlog Božića

Filmski vodič od 5. do 12. decembra 5U bioskopu Cine Grand biće održan Ladies Night uz film Prošlog Božića.
Početak projekcije je u 20 časova – ukazano je u najavi za medije a o filmu dodato da:

„Kejt (Emilija Klark) tumara po Londonu, praćena muzikom Džordža Majkla, donoseći neke loše odluke, što je iritirajuća posledica toga jer je zaposlena kao vilenjak u božićnoj prodavnici koja radi preko cele godine. Tom (HenriGolding) deluje previše dobro da bi bio stvaran, kada ušeta u njen život i počne da proniče u mnoge Kejtine barijere. Dok London počinje da se pretvara u najlepše doba u godini, njima ništa ne polazi za rukom“.

6. do 12. decembra – Program Jugoslovenske kinoteke

– Jugoslovenska kinoteka biće domaćin Dana slovenačkog filma od 6. do 9. decembra. Pored klasika iz doba Jugoslavije „Ne plači, Petre“ (1964) Franca Štiglica, na programu je najnovija produkcija dugometražnih i kratkih filmova. Među njima su pobednik slovenačkog nacionalnog festivala „Nikad više luzerka“ (2018) rediteljke Urše Menart, zatim „Izbrisana“ (2018) Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, „Oroslan“ (2019) Matjaža Ivanišina i drugi – ukazali su u saopštenju za medije organizatori.

Filmski vodič od 5. do 12. decembra 6Iz Kinoteke su dodali da ona obeležava i okrugle godišnjice poznatih svetskih filmova, pa će tako 10. decembra prikazati čuvenu epsku dramu i romansu iz vremena američkog građanskog rata „Prohujalo sa vihorom“ (1939) Viktora Fleminga, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Vivijen Li i Klerk Gebl. Naredne večeri, 11. decembra na programu je „Ben Hur“ (1959) Vilijama Vajlera, povodom 60 godina od premijere te epske istorijske drame iz doba starog Rima, istakli su u saopštenju i dodali da je naslovnu ulogu u tom vanserijskom spektaklu tumačio Čarlton Heston. U ovom ciklusu Kinoteka odaje počast i domaćem filmu „Rani radovi“ (1969) Želimira Žilnika, koji je pre 50 godina osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, ali i uznemirio duhove u zemlji svojim kritičkim prikazom stanja u tadašnjoj Jugoslaviji. Glavne uloge igrali su Milja Vujanović i Bogdan Tirnanić. Projekciji 13. decembra prisustvovaće reditelj Želimir Žilnik i snimatelj Karpo Aćimović Godina. Projekat Vip Kinoteka nastavljen je digitalnom restauracijom filma „Nešto između“ (1982) Srđana Karanovića. Iz Kinoteke su podsetili i na to da stalni program Sećanje na… u različitim terminima tokom meseca podsetiće na tragove koje su ostavili nedavno preminuli filmski umetnici – glumci Dajen Kerol i Mišel Omon i reditelji Jan Šmit i Žan-Pjer Moki.

Jugoslovenska kinoteka, Sala Makavejev: 

Petak, 6. 12. 

DANI SLOVENAČKOG FILMA

18.00 NE PLAČI, PETRE (JUG, 1964) 

Režija: France Štiglic

20.30 RAJ (SLO/HRV, 2019)

Režija: Mitja Ličen, Sonja Prosenc

NIKAD VIŠE LUZERKA (SLO, 2018) 

Režija: Urša Menart

Subota, 7. 12. 

18.00 ALCHAJMER KAFE (SLO, 2019) 

Režija: Martin Draksler

VEK SNOVA (SLO, 2017) 

Režija: Ven Jemeršič

20.00 POTOP (SLO, 2019) 

Režija: Kristijan Krajnčan

IZBRISANA (SLO/HRV/SRB, 2018)

Režija: Miha Macini, Dušan Joksimović

Nedelja, 8. 12. 

18.00 SOMA (SLO, 2019) 

Režija: Sandra Jovanovska

MIRAN DAN (SLO, 2018) 

Režija: Jan Mozetič

20.00 STOJ! (SLO/ITA, 2018) 

Režija: Đulio de Paolis 

OROSLAN (SLO, 2019) 

Režija: Matjaž Ivanišin

Ponedeljak, 9. 12.

18.00 GARDEROBA (SLO, 2018) 

Režija: Ema Muc

STRIC GEZA IDE U ZATURCE (SLO, 2019) 

Režija: Jože Glažar, Štefan Kardoš

20.00 BIK (SLO, 2019) 

Režija: Bojan Labović

TKANJE POGLEDOM – JOŽE DOLMARK (SLO, 2017) 

Režija: Boris Jurjaševič

Utorak, 10. 12.

  1. godišnjica premijere filma

19.00 PROHUJALO SA VIHOROM (SAD, 1939)

Gone With the Wind

Uloge: Klark Gejbl (Clark Gable), Vivijen Li (Vivien Leigh)

Režija: Viktor Fleming (Victor Fleming)

Sreda, 11. 12.

  1. godišnjica premijere filma

19.00 BEN HUR (SAD, 1959)

Ben-Hur

Uloge: Čarlton Heston (Charlton Heston), Džek Hokins (Jack Hawkins)

Režija: Vilijam Vajler (William Wyler) 

Četvrtak, 12. 12.

Sećanje na… DAJEN KEROL 

18.00 LJUBAV BEZ OBAVEZA (SAD, 1974)

Claudine

Uloge: Dajen Kerol (Diahann Carroll), Džejms Erl Džouns (James Earl Jones)

Režija: Džon Beri (John Berry)

Sećanje na… MIŠEL OMON

20.30 NEDELJA NA SELU (FRA, 1984)

Un dimanche à la campagne

Uloge: Luj Dikre (Louis Ducreux), Mišel Omon (Michel Aumont)

Režija: Bertran Tavernije (Bertrand Tavernier)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari