List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

6. april – Afterparti

U poznatom beogradskom klubu Line živi se noćni život o kom pričaju svi koji su ikad bili u Beogradu. Marko, barmen, Tijana, garderoberka i Stefan. radnik obezbeđenja, najbolji su prijatelji koji rade zajedno u ovom klubu. Oni su svedoci najrazličitijih događaja iz noćnog života Beograda, koji je za mnoge postao način života. Ali Mare ima druge ambicije. Želi da postane glumac. Kada pronađe kasting za jednu od poznatih serija na internetu odlučuje da pokuša da promeni život. Film Luke Bursaća, koji je premijerno prikazan na Festu, od 6. aprila je u domaćim bioskopima.

Dužina trajnja filma: 101 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Srbija/2017

Uloge: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević

Režija: Luka Bursać

7. april – Hirošima, ljubavi moja

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke ovih dana je u toku program “Sećanje na… Emanuel Riva”. Omaž program slavnoj francuskoj glumici koja je nedavno preminula čini i čuveni film “Hirošima, ljubavi moja”, koji je na program 7. aprila od 17 sati. Film nastao po scenariju spisateljice Margarit Diras režirao je Alen Rene. Priča govori o mladoj francuskoj glumici koja odlazi u Hirošimu gde učestvuje u stvaranju filma o miru nakon Drugog svetskog rata. Tamo upoznaje japanskog arhitektu u koga se zaljubuljuje. Oni započinju romansu, uprkos tome što su oboje u braku. Pored toga, mladu ženu ova veza podseća na bivšu veliku ljubav – nemačkog vojnika sa kojim je bila tokom rata.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 1

Dužina trajnja filma: 90 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/1959

Uloge: Emanuel Riva, Eiđi Okada

Režija: Alen Rene

8. april – Andrej Rubljov

Jugoslovenska kinoteka prikazuje filmove slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog povodom obeležavanja 85 godina od njegovog rođenja. U okviru nekoliko celina biće prikazana najvažnija dela ovog filmskog autora koji je promenio tok svetske kinematografije. Svakako najpoznatiji “Andrej Rubljov” koji je deo programa “Prikazi iz srednjeg veka” na programu je 8. aprila od 20.30.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 2

Rusija početkom XV veka. Državu razdiru unutrašnji sukobi. Tatarski upadi, glad, pomor, uništavaju narod… U tom tragičnom i teškom periodu za Rusiju pojavljuje se veliki ikonopisac kome je posvećen ovaj film.

Dužina trajnja filma: 175 min

Žanr: drama

Država/Godina: SSSR/1966

Uloge: Anatolij Solonjicin, Ivan Lapikov

Režija: Andrej Tarkovski

9. april – Grad neupadljive svetlosti

U vrvećem, multikulturalnom metropolisu kakav je današnji London, naizgled jasan slučaj nestale osobe odvešće privatnog detektiva u opasan svet religijskog fanatizma i političkih intriga.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 3

Dužina trajnja filma: 117 min

Žanr: drama, krimi, triler

Država/Godina: Velika Britanija/2016

Uloge: Riz Ahmed, Billie Piper, James Floyd

Režija: Pete Travis

10. april – Koliba

Koliba je priča o ocu čija je ćerka Misi oteta tokom porodičnog izleta i ubijena. Jedino što je ostalo, krvavu haljinicu, policija je pronašla u napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije ožalošćeni Mak prima čudnu poruku, poziv da poseti onu istu kolibu. Okleva, no ipak odlazi i doživi susret sa samim Bogom ili, tačnije, sa Svetim Trojstvom prikazanim u liku krupne vesele crnkinje Eloiz (Otac), fizički ne osobito privlačnog nižeg muškarca arapskih crta lica (Sin) i nežne Azijatkinje Saraiu (Duh Sveti). Nakon što dobije odgovore na mnoga večna pitanja, Mak se miri s Bogom kome je, otkako mu je ubijena ćerka, gotovo okrenuo leđa.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 4

Dužina trajnja filma: 132 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Sam Worthington, Radha Mitchell, Octavia Spencer, Tim McGraw

Režija: Stuart Hazeldine

11. april – U velikom stilu

Trojica penzionera, Vili, Džo i Al, koji žive zajedno, polako trunu u beskrajno jednoličnim danima, očajnički tražeći način kako da plate zaostale račune i provedu više vremena sa svojim najmilijima. U jednom trenutku odluče da opljačkaju svoju banku kako bi se domogli svog novca. Od zamršenog planiranja do savršene sprovođenja, ova će pljačka trojcu koje je društvo otpisalo, udahnuti novu energiju. Ako im pođe za rukom, novac će im sigurno dobro doći, a ako ih uhvate, što je najgore što se može dogoditi trojici staraca? Možda će otići u zatvor, možda u grob. U svakom slučaju, otići će „u velikom stilu“.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 5

Dužina trajnja filma: 96 min

Žanr: komedija, krimi

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Joey King, Matt Dillon

Režija: Zach Braff

12. april – Pozdravi iz Fukušime

U bekstvu od svojih neostvarenih životnih snova mlada Nemica Mari putuje u Japan. Tamo se priključuje organizaciji Clowns4Help, koja u katastrofom pogođeno područje Fukušime žrtvama trostruke katastrofe iz 2011. želi da donese malo radosti u nužna skloništa, u kojima još uvek žive pretežno stariji ljudi jer nisu želeli ili nisu mogli da se isele. Međutim, Mari uskoro sebi mora da prizna da za ovu vrstu posla nije nimalo sposobna. Neposredno pre toga, u nameri da ponovo pobegne, ona sreće svojeglavu Satomi, poslednju gejšu Fukušime, koja je sebi utuvila u glavu da se vrati svojoj razorenoj kući u zabranjenoj zoni. Mari pomaže Satomi u poslovima oko raščišćavanja. Pri tom se mlada i stara žena, koje ne mogu biti različitije, polako zbližuju i obe se sukobljavaju sa duhovima svojih prošlosti. Film je na programu bioskopa Cineplexx.

Filmski vodič od 6. do 12. aprila 6

Dužina trajnja filma: 108 min

Žanr: drama

Država/Godina: Nemačka/2016

Uloge: Rosalie Thomass, Kaori Momoi, Moshe Cohen, Nami Kamata

Režija: Doris Dorrie

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari