Filmski vodič od 6. do 13. juna 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

6. jun – Woodstock – 3 days of peace and music

Projekcija dokumentarca: „3 days of peace and music“ biće održana večeras od 20 časova, u kafiću Fankić u Novom Sadu.

Filmski vodič od 6. do 13. juna 2

Woodstock je američki dokumentarni film snimljen u režiji Michaela Wadleigha i premijerno prikazan 1970. godine, poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih, ali i najhvaljenijih i najuticajnijih ostvarenja žanra.

U njemu se prikazuje znameniti prethodne godine održani istoimeni rock festival, a koji se smatrao vrhuncem kontrakulture i mladenačke pobune generacije koja će kasnije postati poznata kao babyboomeri. Wadleigh je na festival došao s malom grupom snimatelja, ali je tokom festivala uspio snimiti čak 120 sati materijala; oni, osim muzičkih točaka, uključuju i manje vinjete koje prikazuju publiku kako uživa u sunčanju, marihuani, LSD-ju, ali se suočava i sa katastrofalnim sanitarnim uvjetima i logističkim problemima koje je izazvao neočekivano veliki broj ljudi.

Woodstock je dobio pohvale od strane kritike, prije svega zbog inovativnih montažnih tehnika, kao i korištenja tehnike podijeljenog ekrana kojom se nastojale muzičke izvedbe prikazati istovremeno sa reakcijama publike.

Schoonmaker je nominirana za Oscar za najbolju montažu, a što je bila prilična rijetkost za dokumentarne filmove, dok je sam film osvojio Oscar za najbolji dokumentarni film, istaknuto je u najavi događaja.

6. jun – Digitalna borba 2.3 – Priča o Aronu Svarcu

Filmski vodič od 6. do 13. juna 3U Kulturnom centru REX biće projektovan film Digitalna borba 2.3 – Priča o Aronu Svarcu od 19 časova kao i diskusija po završetku filma, na temu digitalnog aktivizma i praksama tehnološke i društvene borbe za slobodnije društvo, stoji u najavi događaja.

Organizatori projekcije su u najavi upitali „kada pravni sistem staje na stranu društvenog dobra? Zašto donosioci zakona represivnim aktima suzbijaju društvene akcije koje za cilj imaju uvećanje i širenje informacija i znanja, i štite interese krupnog kapitala? Da li je profit uvek iznad humanosti“?

U digitalnoj eri, tehnologija bi trebalo stimulisati slobodu. Različiti pojedinci i grupe vode digitalne ratove za slobodan protok informacija i znanja, a sa misijom da unaprede društvo i na globalnom nivou pruže svima jednake mogućnosti.

U okviru trilogije koju smo pripremili, prikazaćemo tri dokumentarna filma o nekoliko digitalnih heroja i njihovim borbama za doprinos većoj humanosti ovom društvu – istaknuto je u najavi događaja i dodato da „drugi film (The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz) priča o životu jednog od osnivača čuvenog sajta Reddit, pioniru internet aktivizma, koji je svoje delovanje zasnivao na kreiranju uslova za slobodan pristup znanju, informacijama i slobodi govora. Film prati njegovu borbu, zbog koje će na kraju, platiti previsoku cenu, nakon saznanja da će zbog svog delovanja biti osuđen na višegodišnju zatvorsku i milionsku novčanu kaznu. Ipak, za samo dvadesetšest godina života, ovaj neobični programer uspeo je da promeni internet zauvek“.

6. jun – Tajne avanture kućnih ljubimaca 2

Filmski vodič od 6. do 13. juna 4Animirani crtani film Tajne avanture kućnih ljubimaca 2 biće na repertoaru bioskopa Kombank dvorane cele nedelje u različitim terminima.

Povodom filma je saopšteno da je u pitanju „10 animirani dugometražni film iz studija Illumination “Tajne avanture kućnih ljubimaca 2” jedan je od najočekivanijih filmova ove godine. U pitanju je nastavak blokbaster komedije iz 2016. godine koji je imao najbolje vikend otvaranje ikada, kada je u pitanju originalni film, animirani ili oboje. Novo poglavlje prepuno je specifičnog humora koji je zaštitni znak Illumination studija. Ono istražuje emotivni život naših ljubimaca, duboke veze koja ih spaja sa porodicama koje ih vole i odgovara na pitanje koje oduvek intrigira svakog vlasnika: Šta naši ljubimci zaista rade kad nismo kod kuće“.

6. jun – „Druga strana vetra“

Filmski vodič od 6. do 13. juna 5Na 21. Festivalu nitratnog filma koji se održava u Jugoslovenskoj kinoteci, a traje od 6. do 16. juna, pod sloganom 70 filmova za 70 godina, na svečanom otvaranju biće prikazan film Orsona Velsa „Druga strana vetra“ (The Other Side of the Wind, 2018) koji je premijeru imao na nedavnom 75. Filmskom festivalu u Veneciji. Film otvara Festival, koji ujedno obeležava i Dan Jugoslovenske kinoteke, koja proslavlja sedamdeset godina postojanja.

7. jun – PLAN B – 4. Festival subverzivnog filma

Filmski vodič od 6. do 13. juna 6Horor film na vrlo efektan način, a to je strah od drugog, onostranog, strah od nas samih, izvodi subverziju, kad to njegovi autori žele. Zato smo za predstojeći PLAN B izdvojili 4 savremena horor filma, sa 4 potpuno različite strane sveta. „Vampir Vidar“ je norveška horor komedija koja može biti ujedno i priča o svakom od nas, o ljudima koji žele da budu posebni, drugačiji, i o tome šta im se dešava kada to odjednom postanu.

Brazilsko ostvarenje „Mrtvi ne govore“ je potpuno drugačiji film o zombijima, u odnosu na ono kako smo navikli da takvi filmovi izgledaju. To je priča o paranormalnim sposobnostima i porodičnim vrednostima, i tome kako ih sačuvati u svetu u kome je smrt dominantna i preovlađujuća kategorija. Prikazan je na brojnim festivalima fantastike širom sveta, ali i na velikim filmskim smotrama kakva je Roterdamski filmski festival.

Uvrnuta horor misterija „Pletenica“ iz SAD, prikazana na svim najznačajnijim žanrovskim festivalima, opomenuće nas na surovu istinu da su ljudi danas spremni na mnogo toga za jedan trenutak slave. I za kraj: film iznenađenja, istakli su organizatori događaja najavljujući 4. Festival subverzivnog filma PLAN B koji počinje 7. juna i traje do 9. juna.

10. – 13. jun – Slobodna zona – 13. turneja

Povodom turneje filmskog festivala Slobodna Zona, koja će biti održana u Šapcu od 10. do 15. juna, u Kulturnom centru Šabac ove nedelje biće prikazani filmovi sa tog festivala.

Film Leto biće prkazan 10. juna sa početkom u 20 časova. Sutra dan će biti prikazan film Bergman: godina života, u isto vreme. Film Tranzit biće prikazan 12, a 13. juna film Kapetan, isto u 20 časova.

https://www.facebook.com/kcsabac/videos/1063288730532516/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari