Filmu "Pucnji u Marseju" i reditelju Gordanu Matiću nagrada na 8. festivalu nezavisnog filma Montelupo u Italiji 1Foto promo

Istorijska drama o sudskom procesu teroristima koji su bili saučesnici u atentatu na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, biće prikazana i na 69. Pulskom festivalu koji se upravo odvija, u programu Posebne projekcije

Posle priznanja američkog i evropskog žirija na 12. SEE Filmskom Festivalu, koji se u onlajn izdanju odvijao u Parizu, Berlinu, Vašingtonu, za najbolji dugometražni film, najbolju režiju i najbolji scenario, istorijska drama „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića trijumfovala je i na 8. međunarodnom festivalu nezavisnog filma Montelupo u Italiji.

Matić je u Montelupu ovenčan nagradom za najboljeg reditelja celovečernjeg filma, a posle Sarajevo Film Festivala, Montenegro film festivala u Herceg Novom, Filmskih susreta u Nišu, PYIFF u Kini, festivala u Majnhajmu, Bratislavi, Anadoliji, u Montrealu, Kataniji…, „Pucnji u Marseju“ biće prikazani i na 69. Pulskom festivalu koji se upravo odvija, u programu Posebne projekcije.

Drama “Pucnji u Marseju” prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.

Scenario koji Matić potpusuje zajedno sa Vladimirom Andrićem, zasnovan je na originalnim transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, zatim izveštajima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju.

Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

 

 

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir. Da li je, zapravo, Drugi svetski rat počeo u Marseju tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima na kralja Aleksandra i ministra Bartua?

Film je snimljen u rekordnom roku, snimanju je prethodilo skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije, a Matić je u „Pucnjima u marseju“ otišao korak dalje od reminiscencija istorijskih događaja, ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

 

 

U glumačkoj ekipi filma su okupljenu su brojni mladi glumci, kao i velikani srpskog glumišta – Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari