Flamenko je obasjan suncem juga 1Foto Vladimir Matkovic

Koncertom ansambla čuvenog španskog gitariste i kompozitora Daniela Kasaresa, kog i izvan Španije smatraju „novom kraljem flamenka“, večeras je u Beogradu otvoren 21. Međunarodni festival gitare.

Kasares je najavio da u Beograd donosu muziku flamenka inspirisanu folklorom i suncem njegove rodne Malage i celog Mediterana. On se na GAF vratio posle pet godina, a publika u Srbiji imala je prilike da ga sluša i prošlog leta na koncertu u okviru Raških dana u ovom gradu.

– Kao flamenkista odrastao u Andaluziji spadam u grupu gitarista sa juga Španije koji su kao mali počeli na ulici. Dok su druga deca u Andaluziji želela da postanu Maradona i igrala fudbal, mi smo svirali gitaru gde god da smo stigli, a upravo je to suština flamenka. On se ne sastoji samo od gitare nego i od plesa i pevanja. Da biste bili što bolji koncertni gitarista morate da poznajete sve discipline zato što bez njih flamenko nije potpun. Kao što je još davno rekao Pako de Lusia, da bi neko bio dobar koncertni gitarista mora da poznaje ples i pevanje malo bolje od samih pevača i igrača zato što je gitarista taj koji se na kraju srodi sa čitavom atmosferom i ko sve to mora da iznese – rekao je Daniel Kasares na današnjoj konferenciji za novinare.

On je objasnio da na njegovu muziku veliki uticaj imaju more i primorske kulture.

– Živim blizu mora u jednom selu pred Malage, gde ima puno svetlosti i malo tuge. To se jako puno ogleda i u mojoj muzici. Flamenko, koji je povezan i sa drugim, kopnenim teritorijama, to sunce dobija sa juga. To je takva vrsta muzike da prima u sebe i sve druge uticaje bez postavljanja bilo kakvih suvišnih pitanja. Ima širinu da primi bukvalno sve, tako da preko tih različitih primorskih kultura u flamenku postoji i veliki uticaj folklora. To je možda i razlog što svi muzičari iz primorskih krajeva, pogotovo kompozitori iz Andaluzije, imaju novu energiju. Svaki put kad se pojavi upliv neke nove muzike, oni je uzmu pod svoje i puste u flamenko da se razvija bez ikakvih ograničenja – naglasio je gost iz Španije.

On je večeras u Kombank dvorani svirao sa svojim kvintetom koji čine: druga gitara i vokal Manuel Peralta Flores, igrač Serhio Aranda Santos, violina Fernando.

Umetnost kao učiteljica biznisa

Uoči zvaničnog muzičkog otvaranja 21. GAF-a, u Kombank dvorani održana je i prva marketing radionica ovog festivala o povezivanju umetnosti i biznisa. Predavanje na ovu temu održao je poznati slovenački violinista Miha Pogačnik, čiji je zadatak bio da kroz izvođenje velikih muzičkih dela objasni kako umetnost može da pomogne svakoj vrsti biznisa. „Muzika je vrhunska organizacija, samo treba naći put da se te ideje prenesu u preduzeća i kompanije“, poručio je Pogačnik i najavio sličan projekat Brisela koji bi trebalo da pokaže da „Balkan nije problem, već je potencijal“.

Sutra nastupa grupa „Ođila“

Za drugi dan 21. GAF-a najavljen je koncert domaće muzičke grupe „Ođila“ koja je i danas popularna u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Poznata po izvođenju romske muzike, grupa „Ođila“ nastupiće večeras u bivšem Domu sindikata, sad Kombank dvorani, posle 33 godine, sa programom na kome će, pored tradicionalne ciganske muzike, premijerno biti izvedeno i autorsko delo njihovo gitariste i vokala Igora Dunjića. Članovi „Ođila“ najavili su i dva specijalna gosta u slavu gitare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari