Francuska postavila minimalnu cenu dostave knjiga kako bi pomogla knjižarama u borbi sa Amazonom 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

U post-pandemijskom svetu nisu sve knjižare i dalje aktivne kao pre toga, a jedan od glavnih razloga je besplatna dostava sa onlajn servisa poput Amazona, naročito kada se gleda oblast Francuske.

Baš zbog toga što je Amazon veoma popularan, Francuska pokušava da zaštiti svoje knjižare uvođenjem novog zakona o minimalnoj ceni dostave knjiga poručenih onlajn. U pitanju je nadovezivanje na zakon koji je donet još u decembru 2021, ali sada trek treba da stupi na snagu u pravom smislu.

Minimalna cena dostave knjiga biće 3 evra za sve onlajn porudžbine u iznosu manjem od 35 evra. U Francuskoj još od 2014. godine postoji zakon koji zabranjuje besplatne dostave knjiga, ali Amazon i druge onlajn prodavnice to zaobilaze tako što naplaćuju dostavu samo 1 evrocent.

Da stavimo to u perspektivu, knjigažare obično naplaćuju do 7 evra po porudžbini. Iz ministarstva kulture i finansija Francuske izjavili su da ovo treba da bude način da se dođe do balansa između onlajn prodavnica koje nude praktično besplatnu dostavu i knjižara koje ne mogu da isprate njihove cene.

Ovaj zakon će na snagu moći da stupi tek nakon što Francuska obavesti Evropsku komisiju, odnosno šest meseci nakon odobrenja Evropske unije.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari