FRKA#2 u Mikser hausu 1

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) održaće se u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra.

Tokom drugog po redu izdanja festivala biće održane brojne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program, koncerti.

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i devojčica, prava na stanovanje i dr.) pratiće filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu. Tako će prvog festivalskog dana publika imati priliku da pogleda višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje „Naša škola“ (Our School, 2011). Film prati troje romske dece iz malog grada u Transilvaniji koji učestvuju u projektu ukidanja segregacije u lokalnoj školi boreći se protiv ravnodušnosti, tradicije i predrasuda humorom, optimizmom i visprenošću. Na festivalu će biti prikazan i igrani film „Papuša“ (Papusza, 2013) zasnovan na istinitoj priči o dirljivoj sudbini prve romske pesnikinje koja je zapisala i objavila svoje pesme što je bilo u suprotnosti sa tradicionalnim ponašanjem žena u romskoj zajednici.

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncerte će održati grupa KAL sa brojim gostima iz kulturnog i javnog života i Grubb, a 1. oktobra na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupiće romski bend iz Niša Very Naiss, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. 

Posetioci u Mikser hausu moći će da učestvuju u procesu stvaranja jednog umetničkog dela koje će raditi multimedijalni umetnik Zoran Tairović.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari