Galerija Centra za kulturu Majdanpek: „Pogled unazad“ umetnice Ljiljane Stevanović 1Foto: J. B. K.

Kada jedan umetnik iza sebe ima 40 samostalnih izložbi i preko 300 kolektivnih, zvanične nagrade i poštovanje lokalne zajednice i umetničkih krugova, onda sasvim slobodno kao Ljiljana Stevanović mogu da kažu: Živim ispunjen život, radim ono što me čini srećnom, ostavljam trag za sobom u životima mnogih i gradim svoje mesto u tuđim pamćenjima.

Dve decenije svog umetničkog rada, a delala je u Majdanpeku, Beogradu, Smederevskoj Palanci, obeležila je štampanjem monografije i retrospektivnom izložbom „Pogled unazad“.

Monografija „Pogled unazad“ prvo je predstavljena, kako to sama umetnica kaže „ u mom Majdanpeku“ gde je kao učiteljica, najpre u dve seoske, a potom i u gradu, radila od 1980. do 2010. godine kada se penzionisala.

-Počinjem da se bavim umetnošću 2001. godine slikajući uljem na platnu, ali brzo uviđam da to nije moj način izražavanja i počinjem da kombinujem različite prirodne materijale čijim kombinovanjem, lepeći ih na čvrstu podlogu, stvaram reljefne, trodimenzionalne, apstraktne slike. – objašnjava Ljiljana Stevanović na čiju je inicijativu 2003. započela jedinstvena izložba „Žene slikari“ na kojoj su svih ovih godina trajanja izlagale umetnice bezmalo sa svih kontinenata i koja je Majdanpek učinila prepoznatljivim u umetničkom svetu na svim meridijanima.

Kao učiteljica u gradskoj školi vodi likovnu sekciju za učenike mlađih razreda, a prateći program „Žena slikara“ bila je njena radionica za talentovane učenike majdanpečkih škola „Mala škola slikanja“ iz koje je, to Ljiljana s ponosom kaže poniklo više mladih akademski obrazovanih umetnika.

„Ona pleni energijom akcije i stvaralaštva. Široko angažovana društveno, radno i umetnički, ona za sobom ostavlja dubok trag“ konstatovala je pišući o Ljiljani Stevanović istoričarka umetnosti iz Kruševca, Ljiljana Sirovatka koja je tek jedan od autora tekstova u bogato ilustrovanoj monografiji „Pogled unazad“ promovisanoj sinoć u Galeriji majdanpečkog Centra za kulturu sa kojim je Ljiljana godinama uspešno sarađivala na svim poljima kultutnih dešavanja.

Sinoć je istovremeno otvorena retrospektivna izložba pod istim nazivom.

Prati je katalog u kome je o stvaralaštvu umetnice Miodrag Nadlački iz Kučeva zapisao: „Ljiljana Stevanović stvara sebi svojstvene i nadasve, neponovljive slike.

Originalna u izboru teme, tehnike i likovne realizacije, ove iznedrene slike, lapidarne i jezgrovite sadržine, lišene su svega suvišnog i literarnog .

Možda je eksperiment lajt motiv čitavog opusa umetnice Ljiljane Stevanović u kome je ona tražila i pronašla sebe.

„Ona je umetnica koja za svaku viziju nađe adekvatnu tehniku i učiteljica koja za svako dete nađe pravi pristup, sigurno u njima mora prvo da prepozna delić sebe. Jer stvaranje i ne može biti drugačije“ ocenjuje majdanpečki pisac Dejan Zlatić koji je zajedno sa Ljiljanim prijateljima sinoć predstavio monografiju „Pogled unazad“ na zadovoljstvo brojne publike koja je svojim dolaskom iskazala poštovanje pedagoškom i umetničkom radu učiteljice Ljilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari